If fikk rettens medhold i å avvikle kundeforhold til tidligere russiskeide smoltleverandører

Nyheter
0

Agaqua anses ikke som reell eier i hvitvaskingssak.

Bakteppet for en tvistesak i Oslo Tingrett var overdragelsen av flere smoltanlegg, eid av Russlands største lakseoppdretter, Inartica, kort tid etter Russlands angrep på Ukraina i 2022. Som iLaks tidligere har omtalt, ble Villa Smolt, Setran Settefisk og Olden Fiskeoppdrett overdradd til nystiftede Agaqa, som da hadde beskjedne 30.000 kroner i egenkapital.

Overdragelsen ble gjort i form av en selgerkreditt, et lån fra Inarctica, med betalingsfrist 21. desember 2029.

Les også: Rettsak om hvitvasking: If vil terminere kundeforhold med leverandør av smolt til Russland

Hvitvasking
15. desember 2022 ble Inarctica enig med Arne Geirulv om at aksjene i selskapene skulle overdras til det norske holdingselskapet Agaqua. Agaqua ble stiftet 30. november 2022. Geirulv er selskapets eneste styremedlem og eier 100 prosent av aksjene. Dagen før overdragelsen av selskapene til Agaqua fratrådte Geirulv som styremedlem i Inarctica-konsernet.

Arne Geirulv. Foto: Linkedin

Villa Smolt og Setran Settefisk har flere driftsforsikringer hos If Skadeforsikring, herunder transport- og marineforsikring, kjøretøyforsikring, personforsikring, ansvarsforsikring og eiendomsforsikring. Olden Oppdrettsanlegg er forsikret hos annet forsikringsselskap, og er ikke en del av tvisten med If.

I mai 2023 varslet If selskapene om at forsikringene ville sies opp/ikke fornyes fra og med 1. september 2023. Varslet ble begrunnet med at If anså selskapenes eierskap for uavklart og at kundetiltak ikke kunne gjennomføres. Det kommer frem i varselet at If derfor har avviklingsplikt som følge av hvitvaskingsloven § 24.

If uttalte under de muntlige forhandlingene at If ble oppmerksomme på overdragelsen avselskapene fra avisartikler der eierskiftet ble omtalt. Selskapene hadde også henvendt seg til If med forespørsel om ny forsikring til fartøyene som frakter smolt fra Norge til Russland. Selskapenes tidligere revisor trakk seg 30. november 2022.

Les også: Kjøpte russisk-eide settefiskanlegg for hundrevis av millioner – uten finansiering

Stråmann
If er av den oppfatning at Agaqua, heleid av Averøy-mannen Arne Geirulv, mangeårig styremedlem i Inarctica, ikke er reell eier. Geirulv og Agaqua anses for å være en stråmann.

Villa Smolt på Moltustranda. Bildet er tatt i september 2018. ARKIVFOTO: Google

Dersom If Skadeforsikring avslutter forsikringsengasjementet vil smoltselskapene stå uten forsikring. Derfor bestred smoltprodusentene Ifs rett til å avvikle kundeforholdet, og tok forsikringsselskapet til retten ved en begjæring om midlertidig forføyning.

Muntlige forhandlinger ble avholdt i Oslo Tingrett 19. og 20. oktober.

I kjennelsen, som iLaks har fått innsyn i, fremgår det at retten finner at det er sannsynlighetsovervekt for at If, på grunnlag av at If var i tvil om tidligere innhentede opplysninger var korrekte eller tilstrekkelige, hadde plikt til å gjennomføre kundetiltak som ledd i den løpende oppfølgingen av selskapene.

Rabattert
Dersom det eksempelvis foreligger tvil om en identifisert person faktisk har tilstrekkelig kontroll eller innflytelse, eksempelvis fordi vedkommende fremstår som en stråmann, vil det normalt være nødvendig å gjøre ytterligere undersøkelser, ifølge Finanstilsynet.

Retten bemerker at kjøpesummen var under balanseførte verdier og det ble gitt selgerkreditt for kjøpesummen. Det foreligger ikke dokumentasjon i saken på hvordan kjøpesummen på 89 millioner kroner er beregnet. Dette er ikke medregnet de to brønnbåtene, verdt 110 millioner kroner, som Agaqua disponerer for smoltfrakt til Russland.

«Sea Salmon», tidligere kjent som «Seivåg», i midten av bildet. Foto: Aslak Berge

Les også: Gamle «Seivåg» har blitt satt i russisk tjeneste

Retten vil i tillegg bemerke at et notat fra Ernst & Young fra oktober 2022, som ble fremlagt under saksforberedelsen, viser at Geirulv var i kontakt med Ernst & Young med spørsmål om hva det ville innebære for han dersom han inngikk en avtale med Inarctica der han fikk tre millioner kroner i året for å sitte som eier og ytterligere ti millioner kroner på tidspunktet selskapene ble tilbakelevert til Inarctica. I notatet kommer det frem at Geirulv har fått råd fra Ernst & Young om at en slik avtale vil innebære at han ikke er reell eier.

Tvangsoppløsning
Motivet bak overdragelsen synes også å være klar, fremgår det av kjennelsen. Overdragelsen måtte skje raskt for å unngå tvangsoppløsning av selskapene og derigjennom sikre fortsatt smoltproduksjon til oppdrettsanlegget i Russland. Geirulv uttalte i sin partsforklaring at han i denne situasjonen kunne fått selskapene for kroner 0, men at han ikke var interessert i det på bakgrunn av skattemessige hensyn.

Retten finner at det er sannsynlighetsovervekt for at forsterkede kundetiltak ikke på forsvarlig vis kunne bli gjennomført. Retten finner det derfor sannsynliggjort at If har rettslig grunnlag for å unnlate å fornye/si opp forsikringene til selskapene, jf. forsikringsavtaleloven §§ 3-5 og 3-7, jf. hvitvaskingsloven § 24 fjerde ledd.

Begjæring om midlertidig forføyning tas ikke til følge. Villa Smolt og Setran Settefisk skal i fellesskap betale 97.500 kroner til If Skadeforsikring.

– Vi har ingen kommentarer, sier pressekontakt Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

iLaks har kontaktet Arne Geirulv for en kommentar til saken. Han har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.