– I andre sammenhenger så bruker jo LO å være veldig opptatt av fordeling

Nyheter
449

Professor emeritus Vidar Christiansen tilhører flertallet i Havbruksskatteutvalget, som ønsker en grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen. Han synes det er merkelig at fagforeningen LO er med i mindretallet som ikke ønsker en ekstraskatt.

Mandag mottok finansminister Siv Jensen (FrP) utredningen fra utvalget som har vurdert skattleggingen av havbruk. Flertallet foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk.

LO-representanten i utvalget, Grethe Fossli, er en del av mindretallet i utvalget – sammen med representanter fra NHO og KS. Fossli, som ikke ønsker skatten velkommen. Hun sa tidligere denne uken at også LO var opptatt av skatteinntekter, men for de var viktig at næringen blir i landet. 

Professor emeritus Vidar Christiansen ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo står på flertallssiden, og mener Norge går glipp av inntekter ved å la være å ha en grunnrenteskatt på det mener er ekstraordinær avkastning på havbruk. Han reagerer også på at LO ikke ønsker en slik skatt, og sa under pressekonferansen mandag at «det er egentlig litt oppsiktsvekkende at LO står på den linjen.»

Overfor E24 utdyper han:

– Det ene er at Norge gir bort penger til utlandet, og jeg ser ikke hvorfor vi skulle det. Det andre er at innenlands så går mye av dette til Norges rikeste. Og i andre sammenhenger så bruker jo LO å være veldig opptatt av fordeling, sier Christiansen til avisen.

Christiansen legger til at hvis ikke Norge benytter muligheten til å beskatte ekstraordinær profitt i oppdrettsnæringen, kan det ende med at man må skattlegge andre grupper hardere for å kunne finansiere fremtidige velferdsutgifter.

Grethe Fossli er ikke enig i kritikken fra Christiansen.

– Nei, for oss handler dette om å beholde arbeidsplassene i Norge og videreutvikle denne næringen slik at det blir gode, sikre, lønnsomme arbeidsplasser i distriktene. For dette er en distriktsnæring, og vi må sørge for at den faktisk forblir det, sier Fossli til E24.