DN: – Havbruksskatteutvalget foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk

Nyheter
1791

Medielekkasjer tyder på drastisk skatteforslag.

Klokken ti mandag formiddag vil Havbruksskatteutvalget legge frem sin utredning om hvordan norske oppdrettere bør skattes i fremtiden.

Det har ikke vært mangel på medielekkasjer fra utvalget. Tidlig mandag morgen rapporterer Dagens Næringsliv at utvalget har tatt utgangspunkt i en tradisjonell, periodisert grunnrenteskatt, lik den petroleumsnæringen og kraftnæringen har i dag.

– Det vil sørge for at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter grunnrenteskatt. En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være et presist virkemiddel for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet, særlig fra eksisterende tillatelser, heter det i rapporten som DN har fått innsyn i.

Flertallet foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk. Det anslås å gi en profitt på om lag syv milliarder kroner.

I utredningen argumenterer utvalget for at en overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være tilpasset lønnsomhet over tid, og ikke medføre «den uheldige effekten på investeringer som en brutto produksjonsavgift vil ha».

– En brutto produksjonsavgift vil ikke være tilpasset variasjoner i lønnsomhet, og vil kunne ha svært uheldige konsekvenser for havbruksnæringen i Norge, står det i rapporten.

Havbruksskatteutvalget er ledet av økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo.