Hundretusenvis av rognkjeks måtte avlives hos SalMar

Nyheter
2241

SalMar måtte destruere 361.000 rognkjeks grunnet manglende tilvekst på sitt settefiskanlegg på Langstein i Stjørdal kommune.

Det kommer frem i en melding fra driftsleder Marco Schaer til Mattilsynet, som ble sendt 27. januar.

Ifølge SalMar er hendelsen knyttet til det ene innlegget i 19-generasjonen. Denne fiskegruppen har hatt og har fremdeles dårlig tilvekst, ifølge oppdrettsselskapet. SalMar skriver at fiskegrupper både før og etter denne gruppen har prestert veldig bra. Anlegget produserer cirka tre millioner rognkjeks per år.

Rognkjeks. ILLUSTRASJONSFOTO: Nofima

Årsaken til den dårlige tilveksten er fortsatt uavklart.

«Det er ingen mistanke om sykdom i anlegget. Vi mener den manglende tilveksten kan forklares med en periode med «underfôring» i startfôring og/ eller et kvalitetsavvik på rogn», skriver Schaer i sin melding til Mattilsynet.

Ifølge en veterinærrapport skal også være en betydelig andel fôr i mage/tarm blant de minste rognkjeksene. I desember ble det tatt vevsprøver av den rammede fiskegsuppen,  som ga følgende prøvesvar:

«‐ Det påvises ingen diagnoser eller unormale forhold. Prøvene gir ikke svar på hvorfor fiskegruppen har dårlig tilvekst.

‐ 4 av 5 yngel har fôr i tarm og aktivitet i tarmepitel. 1 yngel var uten fôr, men det er ikke sykdomstegn.

‐ Fett i levercellene er normalt.»

iLaks har vært i kontakt med konserndirektør for oppdrett i SalMar, Roger Bekken. Han bekrefter hendelsen, men har lite å legge til.

– Har ingen nye kommentarer utover kommunikasjon til Mattilsynet.

I 2018 måtte for øvrig SalMar også avlive 400.000 rognkjeks ved anlegget etter et virusangrep.