Høyesterett har behandlet anken til Barlindbotn Settefisk, som i Gulating lagmannsrett ble dømt for overtredelse av naturmangfoldloven og vannressursloven etter ulovlig tapping av Jagedalsvatnet.
«Høyesterett var enig i at vilkårene for straff var oppfylt, og selskapets anke ble forkastet», heter det i en avgjørelse fra retten.
I 2018 fikk settefiskprodusenten et forelegg på 200.000 kroner for bruddet, som ifølge Vest politidistrikt skjedde fire år tidligere.
Barlindbotn Settefisk, som er eid av Steinvik-gruppen, mente de handlet i nødrett for å redde 1,6 millioner smolt da det var en svært tørr sommer dette året, og vedtok ikke forelegget.
Saken havnet derfor i tingretten, hvor Barlindbotn Settefisk i januar i fjor ble frikjent. Etter en anke fra påtalemyndigheten, ble selskapet i Gulating lagmannsrett dømt til å betale en bot på 250.000 kroner for hendelsen. Selskapet ble også dømt til å betale 1,8 millioner kroner til staten for den fortjenesten de fikk ved å bryte norsk lov.
«Selskapet har rett til å tappe ferskvann fra et nærliggende vann til bruk i produksjonen, men bare ned til en angitt grense. I en tørkeperiode høsten 2014 tappet selskapet mer vann enn det tillatte. Dette førte til tørrlegging av et større område og til at smådyr og planter døde. Høyesterett kom til at straffebestemmelsene i naturmangfoldloven og vannressursloven var overtrådt, og at lovkravet ikke var til hinder for domfellelse. Etter Høyesteretts syn var det ikke grunnlag for straffrihet på grunn av nødrett eller bortfall av straff på grunn av foreldelse», står det videre i avgjørelsen fra Høyesterett.
Barlindbotn Settefisk slipper imidlertid å betale 25.000 kroner i sakskostnader for behandlingen i lagmannsretten. Dette fordi selskapet ble frifunnet i tingrett, og at det var påtalemyndigheten som anket.
«Da er det ikke anledning til å idømme sakskostnader for lagmannsrettsbehandlingen», skriver Høyesterett i dommen.