Av de 138 utvandrende fiskene som ble undersøkt i 2023, var det få som testet positivt for virus knyttet til oppdrettsfisk, ifølge Havforskningsinstituttet (HI).
Fjorårets kartlegging av virus og bakterier i utvandrende villaks og sjøørret tyder på at det er lite smitte av virus- og bakterier fra oppdrettsfisk til villfisk. Det skriver HI, mandag. I forbindelse med den årlige overvåkningen av lakselus, sjekker HI også for påvirkning av fra oppdrettsfisk.
– Resultatene av overvåkingsprogrammet tyder på at det er svært lav forekomst av smitte i utvandrende villaks og sjøørret, sier HI-forsker Abdullah Sami Madhun.
22 virus-tilfeller
Forskerne sjekker for fire utvalgte virus som rammer oppdrettsfisk. I fjor var også første gang de sjekket fiskene for bakterien Renibacterium salmoninarum, som fører til den alvorlige laksesykdommen bakteriell nyresyke.
Ifølge Madhun testet tre villfisk positivt for PD-virus, tre for ILA-virus, seks for PRV-1 virus, som kan gi hjerte- og skjelettmuskelbetennelse – og ti fisk testet positivt for PMCV-virus, som kan føre til CMS/hjertesprekk. Nivåene av virus som ble funnet var imidlertid svært lave.
– Funnene av virus er usikkert siden det var indikasjoner på svært lavt nivåer. Av den grunn kan det kan være et falskt positivt resultat, sier Madhun i HI-saken.
Ingen av de undersøkte villfiskene testet positivt for bakterien som kan gi bakteriell nyresyke.
Oppdrettstunge områder
Ifølge HI er undersøkelsene gjort på utvandrende villfisk i områder med høy tetthet av oppdrettsanlegg. 50 av fiskene ble fanget i Boknafjorden, 50 ble fanget i Hardangerfjorden og 38 sjøørret ble tatt opp utenfor Hitra.
– Dette er oppdrettsintensive områder der oppdrettsfisken har ulike sykdomsprofiler. Dersom villfisk blir påvirket av oppdrettsfisken med tanke på smitte, så forventer vi å finne slik smitte i villfisk som er fanget i disse områdene, sier Madhun.
Funnene fra 2023 støtter tidligere funn.
– Det ser ut som utbredelsen av infeksjoner hos villfisken, forårsaket av de undersøkte virusene og bakterien, ikke er betydelig påvirket av forekomsten av disse infeksjonene i fiskeoppdrett. Resultatene kan også tyde på at det er lite sannsynlig at villfisk fungerer som et reservoar for de undersøkte virusene og bakterien, sier Madhun.
Les også: Er det sammenheng mellom lus i havbruk og lus på utvandrende villakssmolt?
Les også: Høy dødelighet på laksesmolt og sjøørret fra Hardanger- og Sognefjorden