Her er CageEye-arkitektens midtnorske investeringsnettverk

Nyheter
1472

Den internasjonale finansmann, selskapsarkitekt og «holistiske strateg» Petter Kleppan er basert i Palma på Mallorca. Men flere av selskapene hans er registrert og vevd tett sammen innerst i Trondheimsfjorden.

Steinkjer er nok mest kjent for shoppingmuligetene ved kjøpesentrene som er lokalisert like ved E6. Det er ikke akkurat en finansmetropol. Men venturekapitalisten Petter Kleppan har spunnet sitt tettmaskede nett ut av den midtnorske trelast- og jordbruksbyen. Her er kjernen i Petter Kleppans portefølje og nettverk av ventureselskaper.

Men hvorfor Steinkjer?

– Her fikk Kleppan tilgang på penger i Norge, sier en kilde med god kjennskap til saken.

Silicon Valley
Petter Kleppan fremholdes av en rekke uavhengige kilder som hjernen bak oppstartfirmaet CageEyes ferd ut av anonymitetens rekker og inn i klubben for selskaper som verdsetter seg selv til over en milliard kroner. Metodene Kleppan har brukt har han lært i Silicon Valley.

Les også: Batterier, NASA, rensefisksjul og Silicon Valley: Han er arkitekten bak CageEyes himmelferd

Oppstartselskaper trenger «angel investors» og såkornkapital. Og det er et avansert nettverk av ventureselskaper Kleppan har spunnet.

Spider-Man: Petter Kleppans nettverk av selskaper.

På sin LinkedIn-profil presenterer Kleppan seg som «co founder of Lithium Werks and helped secure LW giga factory support from China.»

Foruten vervet i det nederlandske batteriselskapet Lithium Werks, er Kleppan også partner i kommunikasjonsselskapet The Avalanche Company, sammen med nederlandske Marloes Eshuis. Sistnevnte er for øvrig kommunikasjonsansvarlig i CageEye.

Venture
Videre står det: «In the past, Petter Kleppan performed investment activities in Oakrock Haksen Lindestuen AS where he is the Executive Chairman. OHL AS has ownership interests in other venture capital companies like Bivrost Capital, T-lab Capital.»

De sistnevnte ventureselskapene holder til i Steinkjer.

https://www.youtube.com/watch?v=FYCiBHwoGj4

Det som fremstår som det viktigste foretaket i Kleppans nettverk innehar det noe originale navnet Oakrock Haksen Lindestuen (heretter kalt Oakrock). Ingen ansatte er registrert i det tre år gamle inversteringsselskapet som har sin forretningsadresse i Molovegen 19 i den nyoppførte bydelen Jæktbyn i Steinkjer. Her er Kleppan styreleder og eneeier.

Blant selskapene Oakrock eier er konsulentselskapet Seafood Technology Group, som gikk konkurs tidligere i år, Botngaard Bioprotix og Gobi Technologies, app-utvikleren som Oakrock/Kleppan eier sammen med blant andre Gustav Witzøe jr og Petter Northug.

https://www.instagram.com/p/CFusPFIlvxh/

CageEye, hvor Kleppan er styremedlem, er også registrert i Steinkjer selv om selskapet drives fra Postgirobygget i Oslo. Blant CageEyes eiere er Peak Valley, registrert i industritettstedet Skogn. Selskapet, hvor Kleppan er styreleder, ble etablert i 2019. Peak Valley, som er heleid av Boekelo Energy BV, eier 3,37 prosent av CageEye. Peak Valleys postadresse er for øvrig i Hengelo i Nederland.

Såkorn
Bivrost Capital, registrert i Steinkjer, er 45 prosent eid av Oakrock. Her er Kleppan også styreleder. Bivrost er, ifølge Kleppan, et tidligfase-fond for to familier i Oslo. Selskapet hadde ved utgangen av 2018 negativ egenkapital.

Foto: iLaks

Petter Kleppan er styreleder i T:Lab Capital i Steinkjer. Her er Oakrock eier av 10,9 prosent og Bivrost Capital 10,9 prosent. T:Lab, som definerer seg som en «pre seed investor», eier 4,08 prosent av CageEye. Selskapets bokførte egenkapital var ved utgangen av 2019 2,4 millioner kroner.

Verken styreleder Petter Kleppan eller daglig leder i selskapet, Håvard Belbo, er spesielt meddelsomme overfor iLaks.

– Jeg har ikke lyst til å begi meg inn på dette, sier Belbo til iLaks.

T:Lab Capital er 27,4 prosent eid av T:Lab, som i stor grad tuftet på offentlige midler. T:Lab er eid av SIVA – Selskapet for industrivekst (29,5 prosent), Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (29,3 prosent), Steinkjer Næringsselskap (25,8 prosent), Nord-Trøndelag Fylkeskommune (5,3 prosent), Gjensidige Forsikring (4,3 prosent), samt Ligna, COOP Steinkjer og By Brug med 0,8 prosent hver. T:Lab hadde ved utgangen av 2019 en balanse på 9,6 millioner kroner.

Fordringer og gjeld
Verken Bivrost Capital eller Oakrock har så langt registrert sine årsregnskaper for 2019 i Brønnøysund.

Les også: Derfor var det viktig for CageEye å kjøpe Sealab – med oppgjør i aksjer

Oakrock er særlig interessant i denne sammenhengen. Særlig siden selskapet har en balanse på hele 695 millioner kroner, hvorav 673 millioner kroner er gjeld. Eiendelene er i all vesentlig grad «investeringer i aksjer og andeler» og «langsiktige fordringer». De største investeringene er i Dovre Energy (bokført til 335 millioner kroner) og Energy Investments BV (226 millioner kroner). Av selskapets fordringer, på totalt 354 millioner kroner, er 337 millioner til Brickwork og 11 millioner til Lithium Investments BV. 

Oakrocks langsiktige gjeld, på 652 millioner kroner, er lån fra fire selskaper:

Brickwork hadde ved utgangen av 2018 en balanse på 688 millioner kroner og en gjeld på det samme – 688 millioner kroner. Selskapet ble slettet i desember 2019 etter fusjon med morselskapet Paraply Holding. Paraply Holding er et investeringsselskap i Oslo med 1,1 million kroner i egenkapital og 6,8 millioner kroner i eiendeler ved utgangen av 2018. Paraply Holding drives av Oslo-investor Christian Ringvold, ektemannen til golfstjernen Suzann «Tutta» Pettersen. Ringvold er også blant gründerne av Lithium Werks, som fører opp en batterifabrikk til 13 milliarder kroner utenfor Shanghai.

https://www.instagram.com/p/CD4NkELnWKz/

Dovre Energy (tidligere kjent som Mammon Invest) realiserte i 2018 en gevinst på 963,9 millioner kroner, som også er identisk med den bokførte egenkapitalen selskapet. Ifølge årsrapporten var den nevnte gevinsten «et utbytte i form av fordringer fra fire samarbeidende selskaper». Det står videre at «fordringene er knyttet til salg av et datterdatterselskap og er ansett å være langsiktige». Dovre Energy ble slettet i november 2019, etter overtakelse av Teknia (eid Knut H. Nylænde), Paraply Holding (eid av Christian Ringvold) og Oakrock.

iLaks har prøvd i flere dager å få kommentarer til saken fra Petter Kleppan – så langt uten hell.

Jæktbyn i Steinkjer. Foto: iLaks