Heller ikke dette anlegget er Fiskeridirektoratet sikker på om ligger på land

Nyheter
3678

Arctic Seafarm Langset må foreløpig vente med å sprenge ut masser i forbindelse med bygging av et landbasert oppdrettsanlegg for laks på Nesna.

I april fikk Arctic Seafarm Langset (A.S.L) tillatelse fra Nordland fylkeskommune til å produsere inntil 15.000 tonn laks årlig på land i Nesna Industripark. Selskapet, som har Kvarøy Fiskeoppdrett på eiersiden, planlegger innsett av fisk i anlegget sommeren 2022.

Westcon Helgeland har lenge vært skeptisk til å få et landbasert matfiskanlegg som nabo i industriparken. Tidligere i år klaget Westcon på tillatelsen, som A.S.L. hadde fått. Fylkeskommunen tok ikke klagen til følge, og sendte den videre til Fiskeridirektoratet for endelig behandling.

Nå har Fiskeridirektoratet besluttet at tillatelsen fra Nordland fylkeskommune ikke skal iverksettes (utsatt iverksetting) inntil klagesaken er avgjort, skriver Helgelands Blad.

I et brev til Arctic Seafarm Langset datert 1. september heter det blant annet: «Etter en foreløpig gjennomgang av saken er Fiskeridirektoratet i tvil om det aktuelle akvakulturanlegget vil være «på land», jf. laksetildelingsforskriften § 28d. Fiskeridirektoratet vurderer at også dette forholdet og hensynet til klageren taler for å beslutte utsatt iverksetting».

Dermed støter Arctic Seafarm Langset på samme utfordring som en annen landbasert oppdretter. I juli trakk Fiskeridirektoratet tilbake konsesjonen til Losna Seafood fordi de mente det planlagte anlegget ikke var landbasert. Losna Seafood, som har klaget på avgjørelsen, har tidligere nevnt konseptet til A.S.L i tillegg til Bulandet Miljøfisk og Andfjord Salmon i et brev til Fiskeridirektoratet.

«Alle disse aktørene har likevel fått tildelt tillatelse til landbasert akvakultur, basert på samme regelverk som Losna har søkt i henhold til, og likebehandlingsprinsippet tilsier dermed at vedtaket om tildeling av tillatelse til Losna skal bli stående som gyldig», skrev PwC, som representerer Losna Seafood, i brevet i sommer.

Ifølge seniorrådgiver Knut Inge Engelbreth i Fiskeridirektoratet ligger saken til A.S.L. fortsatt til behandling.

– Vi venter på dokumentasjon som vi har bedt om fra A.S.L., og det er derfor vanskelig å anslå saksbehandlingstiden på nåværende tidspunkt, sier Engelbreth til Helgelands Blad.