Håper på milliardklipp

Kommentarer
836

Det har ikke vært omsatt særlig mange oppdrettskonsesjoner de siste par-tre år. Auksjonsrunden til de såkalte grønne konsesjonene i 2014 skisserte en markedsverdi på 55-60 millioner kroner per stykk – for konsesjoner underlagt strenge miljøkrav.

Men det er gått snart to år siden den nevnte auksjonen.

Mer verdt
Inngangen til 2016 viser at laksemarkedet ikke akkurat har svekket seg. Med laksepriser godt oppe på 50-tallet, er lønnsomheten nå på et helt annet nivå enn hva tilfellet var i 2014. Produksjonskostnadene, ikke minst knyttet til lakselusbekjempelse, har økt, javisst, men salgsprisene for laksen har økt mye mer. Samtidig er det underliggende markedsbildet enda klarere enn i 2014. Det blir svært lav tilbudsvekst, om noen, de kommende år. Etterspørselsveksten er bunnsolid. Og prisene og lønnsomheten altså oppadgående.

Det betyr at retten til å produsere laks, konsesjonene, blir mer verdt.

Et forsiktig anslag på markedsverdi for fritt omsettelige norske laksekonsesjoner anno 2016 er 70-80 millioner kroner. Finner en den rette kjøperen, kan de være enda høyere.

Milliard i potten
Når Marine Harvest torsdag morgen kunngjorde planer om å søke 14 utviklingskonsesjoner, innebærer det potensielle bruttoverdier på 1-1,1 milliard kroner. For utviklingskonsesjonene er vederlagsfrie. Lykkes de, kan de konverteres til vanlige konsesjoner for skarve ti millioner kroner stykket.

Lykkes de, er oppsiden skyhøy. Da venter en milliard i potten for konsesjonspapirene alene.

Om ikke annet et utviklingskonsesjonene et FoU-prosjekt til 70-80 millioner kroner. Det gir romslig plass for å prøve og feile.

Det har de gjort lenge med lukkede oppdrettsanlegg. En av grunnpilarene i Marine Harvest, MOWI/Hydro Seafood, begynte nemlig med lukkede anlegg allerede på 60-tallet. I avstengte sund på Sotra. Først på Flogøy, så Veløy.

Les også: Gjennombruddet

Anleggene fungerte, de fikk frem høykvalitets laks før noen andre i verden. Men de avslørte snart klare svakheter, og ble i løpet av få år utkonkurrert av Grøntvedt-brødrenes flytemerder.

Bevisbyrde
Etter det har det vært flere lukkede anlegg i Marine Harvests regi, seinest med Aquafarm Equipments lukkede merd ved lokaliteten Molnes utenfor Skånevik. Den var ingen suksess.

Les også: Kaster kortene på Molnes

De har med andre ord historien i mot seg. Men det har gjerne innovatører. Det kan godt hende Hauge Aquas eggformede anlegg kan lykkes. Men de har i høyeste grad bevisbyrden for at dette er fremtidens produksjonsform for laksen.