Men det er mange flaskehalser som møter teknologileverandørene.
Han er en fersking i næringen. Rune Volden har ett års fartstid som R&D manager i SHM Group. Ålesundfirmaet jobber med såkalt the internet of things, sensorikk som måler temperaturer og oksygen, systemer som snakker sammen og deler informasjon.
De har allerede en god del oppdrettere på kundelisten, men ser muligheter for å tilby flere og bedre teknologiløsninger i tiden fremover.
Trender
– Andre industrier har allerede implementert dette for lenge siden, sier han i et innlegg under North Atlantic Seafood Conference i Bergen tirsdag.
Volden, som parallelt med jobben i SHM er IT-professor ved Universitetet i Ålesund, viser til DNB-analytiker Dag Sletmo som allerede peker på trender mot økt teknologiintensitivitet i oppdrettsnæringen.
Men det er flaskehalser som hemmer dette.
Distriktsnæring
Hindringer for utviklingen er at produksjonen skjer i grisgrendte strøk – ikke alle har GSM. Det er få systemer som er laget for å være tilpasset fiskeoppdrett. Skap, kabler, plugger og kraftforsyning møter eksponering med saltvann og tidvis tøffe værforhold.
– Jeg har en ønskeliste bestående av trådløse løsninger, små skap, tilgjengelig informasjon på lokaliteten og fjernoppdatering av programvare.
I skyen
Han viser også til effektive skytjenester og små og avanserte batteriløsninger.
– Er dette brukt andre steder idag? Vel, i Volkswagen og Tesla.
Volden vil ha færrest mulige kabler og installasjoner.
– Basér deres beslutninger på fakta, ikke magefølelse, men fakta gjennom sensorikk som allerede er der, oppfordrer han oppdretterne.