Lørdag var deltakerne igjennom en omfattende konkurranse basert på japansk sushitradisjon, hvor de har måttet vise sin kunnskap og teknikk i bruk av råvarer, visuell prestasjon, hygiene og smak. I dagens dommerpanel satt Wenche Andersen fra TV2s God morgen Norge, Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi, finalist i Bocuse d’Or, Sebastian Myhre og de to japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota. I følge den verdensberømte sushikokken Kazato San, har nivået vært imponerende høyt i den norske delfinalen.
– På en skala fra 1-5, gir jeg nivået i den norske delfinalen en 5’er. Her var det også to deltakere som benyttet hvalkjøtt. Slikt imponerer meg, sier den japanske sushimesteren.
I den globale finalen i Tokyo i november vil den norske finalisten konkurrere med 13 andre finalister fra hele verden. Dette er den første globale sushikonkurransen gjennomført noensinne, og etter årets store interesse for arrangementet verden over ser ut til at det blir en årlig tradisjon.
Norges sjømatråd er spente på hvordan den norske finalisten vil gjøre det i Tokyo: – Norsk laks er en anerkjent råvare i et globalt sushimiljø og blir sett på som det aller ypperste som er å få tak i. Det er nok også derfor vi opplever svært sterk vekst i lakseeksporten. I september eksporterte vi laks for 4,3 milliarder kroner. Det er en økning på 22 prosent sammenlignet med september i fjor. Det hadde jo vært gøy om Norge får verdens beste kokk i tillegg til verdens beste laks, smiler Henrik V. Andersen som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Japan og Korea.
– Vi gleder oss til å følge Marktil finalen og ønsker han lykke til, avslutter han.
Konkurransens sølv- og bronsevinnere gikk til henholdsvis brødrene Vladimir Pak ved Sabi Sushi i Stavanger, og Sergey Pak ved Nama i Bergen.