Den søramerikanske fisken er rikere på omega 3-fettsyrer enn den nordiske.
Salmon Group har siden 2003 utviklet sine egne fôrresepter. De har ulike resepter for hele livssyklusen til fisken. Nylig reviderte nettverksselskapet alle reseptene sine.
Bjørn Morten Myrtvedt er leder for produkt, fôr og genetikk hos Salmon Group. Sammen med fôrforhandlingsutvalget har han hatt en sentral rolle i resept-revisjonen.
– Vi har forbedret innholdet i de ulike reseptene, blant annet ved å bruke flere nye råvarer, forteller han til iLaks, og utdyper:
– Når vi velger innholdet i fôret, har vi alltid fokus på fiskens helse og velferd gjennom hele livsfasen. Vi fokuserer også på mindre dødelighet og en best mulig kvalitet på sluttproduktet.
El Niño ødela i fjor
Noen av ingrediensene i resepten er søramerikansk fiskeolje og fiskemel. De er basert på anchovetas fangstet i Stillehavet utenfor Peru.
– Fiskeoljen fra Sør-Amerika er rikere på EPA og DHA (de langkjedete omega-3-fettsyrene) enn fiskeoljen fra Norden. Så derfor er det en viktig olje, blant annet for at resepten skal treffe på innholdet av omega-3-fettsyrene som vi ber om, forklarer Myrtvedt.
Han legger til:
– Vi bruker også bruker mikroalger i fôret vårt, en råvare som inneholder mye omega-3 -fettsyrer.
I fjor var det en dårlig fiskesesong ved Peru. Værfenomenet El Niño er en viktig forklaring på det som skjedde.
– El Niño gjør at fiskeriene blir dårlige, påpeker han.
– Nå ser det ut til at det er en god sesong på gang. Da kan det produseres mer fiskeolje i Sør Amerika, noe som gjør at prisen går ned, forklarer fagsjefen.
Nordisk fiskemel og europeiske insekter
Nettverksorganisasjonen benytter seg også av fiskemel og fiskeolje fra Norden. Det er basert på lokale fiskerier. Spesielt kolmule er viktig for lokal produksjon av fiskemel.
– Mange er opptatt av at råvarene til fiskefôr blir mer kortreiste og bærekraftige, kommenterer Myrtvedt.
Et viktig vilkår for bruken av alle råvarer i Salmon Group fôret er at de er sertifiserte.
– Vi har vært veldig spente på om kolmule fikk forlenget sin FIP-sertifisering (Fishery Improvement Project), da vi bruker mye fiskemel som inneholder kolmule. I forrige uke ble FIP’en forlenget, forteller han.
– I tillegg er vi inne med krill og med insekt i noen av fôrene våre. Vi bruker blant annet insektmel fra Europa, men håper at det snart kommer norske produsenter, sier han videre.
Les også: Lite utnyttet dypvannsressurs kan være god laksefôr-ingrediens
Økt kontraktslengde og mer testing
Det er ikke Salmon Group selv som produserer fôret, men de bestemmer hvem som skal få tillatelse til det. Organisasjonen kjører anbudskonkurranser med fôrleverandører. I fjor la de om kontraktsstrukturen.
– Før hadde vi ettårskontrakter. Men da vi hadde forhandlinger i fjor, økte vi til tre pluss to års kontrakter. Og da var det Biomar og Skretting som vant anbudet, forklarer Myrtvedt.
Ifølge Myrtvedt gjør samarbeidet med fôrprodusenter på lengre kontrakter det enklere å dele kunnskap og teste ut nye råvarer.
– Hvis vi får innspill av en ny råvareleverandør om en veldig god råvare, så kan vi gå til Skretting og Biomar og si at den råvaren vil vi teste og kanskje bruke i Salmon Group-fôret, sier han.
Nylig deltok BioMar og Skretting sammen med Salmon Group og Stim på et settefisk-seminar i Nordfjord. Det er anslått av nettverkets eiere bruker 230 000 tonn med fôr årlig.
Salmon Group eies av 40 lokale produsenter av laks og ørret langs hele kysten.