Smoltprodusenten på Dønna i Nordland har søkt om utvidet produksjonstillatelse på 10.000 tonn.
Ifølge administrerende direktør Henry Morten Thomassen sendte Fishbase søknaden om den nye produksjonskapasiteten i 2021. Deretter har det blitt mye venting.
– Det er Statsforvalteren vi sitter og venter på. Mattilsynet var ferdig i desember ’22, sier han til iLaks.
Den trege saksgangen synes likevel ikke på å tære på humøret. Fishbase har hatt mye å henge fingrene i de siste årene.
– Vi har nesten bygd kontinuerlig siden 2018, forklarer han.
Les også: Fishbase på Dønna: Klargjør for femdobling av storsmoltproduksjon
Gode resultater med storsmolt
Selskapet har etablert en produksjonsfasilitet for storsmolt på 9.500 kubikk. De har allerede oppnådd gode resultater med nybygget.
– Vi produserte 1.200 tonn i fjor. Og det gjorde vi forsåvidt i 2022 også, legger han til.
Thomassen forteller de har fulgt godt med på trenden med større fisk. Og de har høstet gode erfaringer med smolten sin. De ser fortsatt et utviklingspotensiale.
– Vi satte ut stor fisk på et kilo i sommer. Og den ble slaktet før jul. Prestasjonene vi oppnådde var gode. Vi ønsker gjerne å bidra mer til en slik produksjon, sier han.
Tilrettelagt produksjonsstrategi
Den administrerende direktøren til Fishbase synes ikke å la seg stresse av at saksbehandlingen for den nye søknaden går sent.
– Det handler om å bygge kunnskap over tid, og dermed er sannsynligheten for å lykkes langsiktig til stede. Vi har jo bygd stødig og rolig til den kapasiteten og kunnskapen som vi har fått, til nå. Og vi produserer bra med det. Så vi tar vi den videre prosessen med den nye konsesjoner i forhold til tillatelsen som det kommer, sier han.
Thomassen mener at de har klart å etablere en god produksjonsstrategi for stor smolt med den tillatelsen de allerede har.
– Der har vi tilrettelagt for ekspansjon for å dra fisken videre. Med klekkeri, startfôring og smoltanlegg som matcher til det som kommer.
Nye eiere
At Fishbase sin utviklingsstrategi fungerer, kan fjorårets emisjon være et prov på. Da fikk selskapet inn Helge Gåsø som majoritetseier.
Les også: Gåsø tar kontroll i Fishbase
– Det er solid kapital i ryggen som gjør at de planene som ligger der er realiserbare. Gitt at øvrige forhold ligger på plass, påpeker Thomassen.
Selv om brikkene, sakte, men sikkert synes å falle på plass, ønsker ikke Thomassen å si så mye om hva de tenker om design eller andre planer, for den nye omsøkte produksjonskapasiteten.
– Det er markedsavhengig. Hvilken type størrelse vi går for til syvende og sist er det markedet som bestemmer. Våre planer ellers er også styrende for hvilken utbyggingstakt vi har, sier han.
Hurtigere prosesser
Thomassen skyter inn at saksbehandlingen for den nye søknaden ble heftet av at de måtte ettersende dokumentasjon, som følge av en forespørsel fra Statsforvalteren på sensommeren i fjor.
– Da ga vi en tilbakemelding i henhold til forespørselen, men så ble det stille igjen, forteller han.
Han har en klar formening om hva den nyinnførte lakseskatten bør gå til. Styrket forvaltning.
– Jeg tror at dersom man skal bruke de ekstra skattekronene smart, så vil det for havbruksnæringen være å sette av mer til personell i forvaltningen. Da kan vi få hurtigere konklusjoner, mener han.
Fishbase-sjefen tror at økt tempo kan gi mindre friksjon og mer konstruktiv dynamikk i næringen.
– Det handler ikke om rette eller gale konklusjoner. Men at det prosesseres hurtigere, slik at vi enten kan slippe taket eller gå videre.