Fileteksporten tar av i et marked som flyter over av «prodfisk»

Nyheter
0

Storkjøpere av helfisk hamstrer fileter.

Tunge kvalitetsproblemer i mesteparten av første halvår, knyttet til vintersår og manetangrep, har gitt omfattende mengder nedklasset fisk. Tidligere denne uken ble det kjent at nær halvparten av Mowis laks den første uken av april ble klassifisert som «produksjonsfisk», fisk som har skader og sår.

Mowi er slett ikke den eneste oppdretteren med dette problemet.

«Produksjonsfisk» må feilrettes før den kan eksporteres. Dette betyr i praksis at en skjærer skinnet av fisken, og lager fileter. Produsenter av filetlinjer, som BAADER og Marel, opplyser overfor iLaks om en brennhet etterspørsel denne våren.

Hopp
Det viser seg da også i eksporten av ferske fileter.

Filetlinjen hos First Seafood. Foto: BAADER

Hittil i år har Norge eksportert 53.662 tonn ferske laksefileter. Det er en oppgang på formidable 29,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2023, viser eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Største kjøper av ferske fileter er USA, som har sikret seg 11.363 tonn. USA er et filetmarked, bygget opp av Chile, og flybåren fisk reiser lett.

Men også land som normalt foretrekker helfisk har økt kraftig på filet den siste tiden.

Seksdoblet
Storgrossist Polen har eksempelvis kjøpt 9.737 tonn fersk filet i år – en oppgang på 80,1 prosent. En annen storkjøper av laks, Spania, har importert 2.918 tonn laksefilet, som innebærer en økning på 57,4 prosent. Nederland, som har en betydelig innenlandsk foredlingsindustri, har nær seksdoblet sin filetimport – til 3.331 tonn.

Mens fileteksporten går til himmels, viser imidlertid den samlede eksporten av laks en tilbakegang.

Per uke 18 har Norge eksportert 388.461 tonn oppdrettslaks. Det er en nedgang fra 413.383 tonn på samme tid i fjor.