Filetarbeiderne mot fagforeningstoppen – hvem fronter deres interesser?

Kommentarer
0

Åpen uenighet om lakseskatt i fagforeningene.

Klokken 0230 natt til torsdag rullet bussene ut fra parkeringsplassen ved Nordhammervika Industripark på Frøya. Kursen ble satt mot hovedstaden. Bussturen var sponset av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforening, som er tilsluttet LO.

Foto: Bente Marie Kvam

Om bord på bussene satt filetarbeidere fra SalMar, som vil bli permittert 1. januar. Årsaken er at markedet for foredlet laks har tørket opp, kontraktmarkedet er forsvunnet, som en følge av normpris-systemet som ligger i regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt for havbruk.

Tidlig på morgenen ankom de fire bussene Oslo. Her møtte de tilreisende andre oppdrettsarbeidere, fra Ryfylke, Helgeland og Senja. Medlemmer i HK, Tekna, NNN, Fellesforbundet og FLT. Sammen marsjerte de opp foran Stortinget, hvor de også møtte lokale Oslo-folk som støttet demonstrasjonen.

Les også: – Er det én gang vi skal bruke utestemme, så er det nå

Arbeidsplasser
– Vi har blitt beskyldt for å være løpegutter og for å bruke utestemme. Vi er beskyldt for å være sponset av laksebaronene. Er det én gang vi skal bruke utestemme, så er det nå, uttalte SalMars hovedtillitsvalgte, Hans Stølan, i sin innledning.

– Det er faktisk våre arbeidsplasser som står på spill her. Det er industriarbeidere jeg ser som står her. Det er ingen laksebaroner, understreket han.

Foto: Privat

Stølans tale, og filetarbeidernes oppslutning om demonstrasjonen, står i kontrast til dagens utspill fra fagforeningstopp Jørn Eggum. Eggum leder Fellesforbundet i LO. Fellesforbundet var i mot grunnrenteskatten som ble foreslått i 2019. Fagforeningens skattemotstand var viktig den gang. Men nå har forbundet snudd.

– Den gang så vi ikke noen grunn til at daværende finansminister Siv Jensen (Frp) skulle dra inn en masse skatt for å gi skattelettelser til de rikeste. Nå ser vi at 50 prosent av skatten skal gå tilbake til lokalsamfunnene, sier Eggum til Klassekampen.

Et av kravene til regjeringen nå er at skatten må innrettes slik at laksen bearbeides i Norge og ikke sendes til bearbeiding i utlandet.

Kort vei
Eggum har kort vei for å nå de sentrale beslutningstakerne i regjeringen. Han sitter nemlig i sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Men er det LO eller Ap sine interesser som frontes her?

Foto: Bente Marie Kvam

Utspillet tyder på at han og Fellesforbundet vektlegger partipolitikk tyngre enn arbeidsplassene til de fagorganiserte filetarbeiderne. Så lenge det er Ap, og ikke FrP, som foreslår en tredobling av skatten, er det akseptabelt.

Samtidig er det noe Ole Brumm-aktig «ja takk, begge deler» over begrunnelsen: Skattehopp og mer foredling i Norge.

Hovedårsaken til at oppdrettslaks i vesentlig grad sendes hel ut av landet er Norges høye lønnsnivå. Det koster en brøkdel av norsk minstelønn å skjære filet i Polen eller Litauen. Norske foredlingsbedrifter må automatiseres og gjøres mest mulig effektive for å kunne bøte på denne konkurranseulempen.

En tildels dramatisk skatteskjerpelse vil barbere investeringer i oppdrettsnæringen, herunder også på foredlingsfabrikkene. En tredobling av skattenivået gjør det definitivt ikke billigere å foredle laks i Norge. Konsekvensen blir følgelig at det kan bli færre, ikke flere, jobber i lakseforedling her til lands ved innføring av grunnrenteskatten.

Det bekymrer filetarbeiderne i SalMar, Lerøy, Grieg, Insula og Nova Sea. Det burde også bekymre LO-topp Jørn Eggum.

Foto: Privat