Fellesforbundet har snudd om grunnrenteskatt, men vil ha en endring

Nyheter
0

Vil ha lakseforedlingen i Norge.

Ifølge Klassekampen ligger det an til et klart flertall til støtte for grunnrenteskatt for havbruk i LO. Nøkkelen er Fellesforbundet, som var i mot grunnrenteskatt i 2019.

– Vi har snudd i spørsmålet om grunnrente, forteller forbundsleder Jørn Eggum til avisen.

Det begrunner han med at forslaget til Ap-/Sp-regjeringen er bedre enn det Solberg-regjeringen la fram for tre år siden.

– Den gang så vi ikke noen grunn til at daværende finansminister Siv Jensen (Frp) skulle dra inn en masse skatt for å gi skattelettelser til de rikeste. Nå ser vi at 50 prosent av skatten skal gå tilbake til lokalsamfunnene, sier Eggum.

Et av kravene til regjeringen nå er at skatten må innrettes slik at laksen bearbeides i Norge og ikke sendes til bearbeiding i utlandet. LO er nå i gang med en intern høring, og i løpet av desember skal den munne ut i LOs svar på regjeringens høringsrunde.

Ikke alle LO-medlemmer støtter grunnrenteskatten, særlig ikke i oppdrettsnæringen. Torsdag møter tillitsvalgte og ansatte i oppdrettsindustrien opp foran Stortinget i protest mot regjeringens forslag. Minst fire busser er satt opp for å frakte lakseindustriarbeidere fra Frøya til hovedstaden. Også arbeidere fra andre deler av landet vil møte opp.