– Er det én gang vi skal bruke utestemme, så er det nå

Nyheter
0

Torsdag stoppet SalMar filetlinjen sin på Frøya og sendte fire busser med arbeidere til Oslo for å demonstrere utenfor Stortinget. 

– Hører jeg et laksebrøl? starter Hans Stølan sin appell foran hundrevis av fremmøtte på plassen utenfor Stortinget.

Fremmøtte demonstranter. Foto: Bente Marie Kvam

Stølan er i dag hovedtillitsvalgt i SalMar, men har lang fartstid som politiker. Bussturen, som er sponset av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), som er filetarbeidernes fagforening, forlot Frøya klokken 02.30 i natt.

– Vi har blitt beskyldt for å være løpegutter og for å bruke utestemme. Vi er beskyldt for å være sponset av laksebaronene. Er det én gang vi skal bruke utestemme, så er det nå.

Stølan peker på at det faktisk ikke er andre enn arbeiderne det vil gå utover over tid om forlaget om grunnrenteskatt står seg slik det ser ut i dag.

Bryter en grense
– Det er faktisk våre arbeidsplasser som står på spill her. Det er industriarbeidere jeg ser som står her. Det er ingen laksebaroner.

– Men, heldigvis har vi eiere i bedrifter som ser samspillet med de tiliitsavalgte og som øsnker å skape noe. Vi er stolt av det vi leverer og det vi jobber med.

Tilreisende. Foto: Frøya Næringsforum

Han sier han mener at myndighetene bryter en grense med å innføre grunnrenteskatt på havbruksnæringen.

– For meg så betyr det at en grense krysses når man skal ha grunnrente på matproduksjon. Laks er en proteinkilde for fremtiden og som det vil være et enormt behov for.

– Det er bearbeidingen i Norge som står på spill her. Det er rørleggeren og de som er knyttet til industrien.

Foto: Bente Marie Kvam

Krever svar
Stølan mener at de som nå blir rammet, ikke er de som skal betale grunnrenteskatt.

– En rørlegger fra Skjold som har investert 30 millioner kroner for fremtidige oppdrag, som nå blir kansellert. Han blir berørt.

– De sier at det er 3,7 milliarder som skal inn her, men slik vi ser det er det nærmere ti milliarder. Så vet vi at 500 millioner kommer rett til Oslo. Et ran av kysten.

Han sier at de regjerende partiene kommer til å ødelegge kysten og krever svar.

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet legger opp til storstilt nedbygging.

Kystbrølet
Representanter fra Lerøy og Nova Sea vil være blant de talende, men også ordfører i Senja, Tom Rune Eliseussen står på listen.

Demonstrasjonen, som er planlagt å vare i flere timer, har også lagt inn tid til svar fra parlamentarisk leder fra både Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Også representant for Fellesforbundet, som tidligere i dag gikk ut og sa de hadde snudd i saken om grunnrenteskatt, Jørn Eggum, skal holde tale.

Det er også lagt inn flere musikalske innslag i demonstrasjonen de kaller Kystbrølet.

Musikalsk innslag foran maskotten, laksen Trygve. Foto: skjermdump