Fikk ny revisor på plass og stoppet oppløsning. Nå er de første regnskapene til Agaqua-konsernet klare

Nyheter
0

Leveranser til russisk kunde er største risikofaktor for fortsatt drift.

Etter at statsautorisert revisor Roger Hopland og Revisorgruppen Fjordane trakk seg som revisor for Agaqua-konsernet, var det lenge usikkert om de klarte å få ny revisor på plass. Den 10. september ble alle selskapene i konsernet, Aqaqua, Villa Smolt, Olden Oppdrettsanlegg, Oldenselskapene, Øyralaks, Setran Settefisk og Villa Sea meldt oppløst.

Men 22. oktober ble det kjent at det nyetablerte revisorselskapet M2 i Molde hadde tatt på seg revisjonsoppdraget, og 18. november kom nyheten om at oppløsningsprosessen var blitt stoppet.

To uker senere er regnskapene til fire av de syv selskapene gjort tilgjengelige i Foretaksregisteret. Den 28. november kom regnskapene til Villa Sea inn, og 2. desember ble regnskapene til Villa Smolt, Olden Oppdrettsanlegg og Oldenselskapene offentliggjort.

Forbehold om verdi på varelager
Villa Smolt omsatte for 80,2 millioner kroner og oppnådde et driftsresultat på 4,6 millioner. Det er en driftsmargin på fire prosent. Olden Oppdrettsselskap omsatte for 29,7 millioner kroner og endte med et negativt driftsresultat på 1,6 millioner kroner. Oldenselskapene hadde en marginal drift i fjor og omsatte for 240.000 kroner.

Selv om de fire regnskapene nå er revidert, har det ikke blitt «ren» beretning på alle. Statsautorisert revisor Tonje Røvik tar forbehold i forbindelse med regnskapene til Villa Smolt og Olden Oppdrettsanlegg. Dette gjelder usikkerhet knyttet verdsettelse av varelageret ved årsskiftet.

«Vi ble valgt til revisorer for selskapet den 21.10.24 og observerte følgelig ikke varetellingen ved regnskapsårets begynnelse. Vi var ikke i stand til på andre måter å skaffe oss et tilfredsstillende underlag for vurdering av varebeholdningen per 31. desember 2023», skriver Røvik i sin beretning.

Et av at datterselskapene til Agaqua er Setran Settefisk. Foreløpig er ikke årsregnskapene for 2023 til Agaqua og Setran Settefisk offentliggjort. Fra venstre: styreleder Arne Geirulv, og styremedlemmene Magnus Lillestøl og Kurt Jørund Olden. Foto: John E. Høvik

Risikabel utenlandshandel
I regnskapsnotene til Villa Smolt er det opplyst at 76,4 millioner av av den samlede omsetningen på 80,2 millioner kroner, eller en andel på 95,4 prosent, er levert til land uten for EØS-området.

Det fremgår i regnskapene at det er risiko for fortsatt drift på grunn av handel med russisk kunde.

«Mulighet til å levere settefisk til kunden i Russland og motta betaling for leverte varer er største risikofaktorer for fortsatt drift. Selskapet har iverksatt tiltak for å sikre levering av forskuddsbetalte varer. Selskapet jobber med tiltak for å sikre fremtidige leveranser. Derfor mener selskapet styret at forutsetning for fortsatt drift er tilstede», opplyses det i regnskapene til både Villa Smolt, Olden Oppdrettsanlegg og Oldenselskapene.

I tillegg har Villa Smolt oppgitt risiko knyttet til fortsatt drift på grunn av en rettstvist med If, som de i år har vunnet frem med.

«Sea Salmon», tidligere kjent som «Seivåg», i midten av bildet, eies og drives av Villa Sea. Foto: Aslak Berge

Russisk fisketransport
I selskapet Villa Sea er det oppført skipsverdier for 110 millioner kroner. Dette gjelder eierskapet til fartøyene «Sea Salmon» og «Sea Trout».

«Sea Salmon» ble solgt fra Lerøy-kontrollerte Seivåg til det ukjente selskapet Kvammaplassen Holding. Selv om eieren opplyste at båten skulle «gå i UK og langs norskekysten», dukket den etter kort tid opp i Murmansk. Kvammaplassen Holding skiftet navn til Villa Sea 31. mai i fjor og ble da en del av Agaqua-konsernet.

Les også: Gamle «Seivåg» har blitt satt i russisk tjeneste 

Opprinnelig ble det andre fartøyet «Sea Trout» kjøpt av Villa Smolt, fra Aquaship for 65 millioner kroner. Også denne båten tok turen til Russland med smolt.

Villa Sea hadde ved utgangen av fjoråret en total balanse på 144,1 millioner kroner, og en egenkapital på 22,3 millioner, noe som ga en egenkapitalandel på 15,5 prosent. Selskapet, som sysselsatte 15 årsverk i fjor, hadde en langsiktig gjeld på 102 millioner kroner.

Villa Smolt og Olden Oppdrettsanlegg sysselsatte forøvrig henholdvis 11 og syv årsverk i 2023, mens Oldenselskapene ikke hadde ansatte.

Det er rettet en henvendelse til Agaqua-eier Arne Geirulv om regnskapene.

– Ingen kommentar, skriver Geirulv i en SMS til iLaks.

Villa Smolt Olden Oppdretts-anlegg Olden-selskapene Villa Sea
Omsetning 80,2 29,7 0,2 79,0
EBIT 3,2 -2,4 0 37,2
Resultat før skatt 4,6 -1,6 0 34,6
Driftsmargin 4,0 % -8,1 % 0,0 % 47,1 %
Egenkapital 71,1 7,3 6,2 22,3
Totalkapital 278,2 51,3 6,4 144,1
Egenkapitalandel 25,6 % 14,2 % 96,9 % 15,5 %
Alle tall i millioner kroner