Etter lang saksgang blir det landbasert oppdrettsanlegg ved Oppdal. Det kan bli det første av tre i milliardutbygging

Nyheter
0

Driva Aquaculture har siden 2016 jobbet med akvakulturtillatelse for sin etablering av landbasert matfiskoppdrett i Oppdal kommune. Nå kommer tillatelsen på plass etter at Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD) har meddelt at det jobbes med «en positiv løsning» på klagesaken.

Selskapet er klar til byggestart i 2023 forutsatt at NFD følger opp de signaler de har gitt.

– Vi er svært fornøyde med at vi nå endelig, etter mange års iherdig jobbing, ser det ut til at vi endelig kommer i gang med bygging av anlegget på Oppdal. Dette blir et før og etter, for oss og for hele Oppdal sier Olav Skjøtskift, gründer og daglig leder i Driva Aquaculture, i en pressemelding.

Tilbakemeldingen fra departementet kom allerede i møte med blant annet statssekretær for fiskeri- og havministeren, Kristina Hansen, 29. september, etter at saken har vært kasteball internt i Mattilsynet i nærmere to år.

Prosess
Driva Aquaculture har siden 2016 planlagt anlegg for landbasert matfiskoppdrett av fjellørret på Oppdal. Det skal årlig produseres 3.250 tonn matfisk av fjellørret, som gradvis vil økes opptil 4.000 tonn. Anlegget skal etableres 11 kilometer sør for Oppdal sentrum i Drivdalen. Prosjektet har en investeringsramme på omkring 700 millioner kroner, og vil skape minst 25 nye direkte arbeidsplasser. Ringvirkningene ventes å bli betydelige, slik man ser andre plasser der oppdrett er etablert.

Illustrasjon/skisse av anlegget på vår lokalitet i Oppdal. 3D-illustrasjonen er laget av Troll Arkitekter.

«Tilbake i 2016 undersøkte vi nøye om det var et internasjonalt marked for fjellørret, om det var mulig å finansiere prosjektet og ikke minst om det var sannsynlig å få akvakulturtillatelse og andre nødvendige tillatelser for drift av oppdrettsanlegg på vår lokalitet i Oppdal. Fagekspertisen i Mattilsynet bekreftet skriftlig i januar 2017 blant annet følgende «vi kan ikke se at det er til hinder for etablering at fjellørret/brunørretanlegg at Driva er et nasjonalt laksevassdrag». Denne bekreftelsen, sammen med tilsvarende tilbakemeldinger fra øvrige sektormyndigheter involvert i akvakulturtillatelser, var startskuddet på en søknadsprosess som straks har tatt syv år, nærmere 15 millioner kroner i investert kapital og 10.000 timer nedlagt egentid,» heter det i meldingen.

«Likevel var det samme Mattilsynet som i juli 2020 avslo søknaden vår med begrunnelse i at den er i konflikt med Forskrift om beskyttelse av laksebestander, § 3, dette stikk i strid med skriftlig tilbakemelding fra Mattilsynet i 2017.»

– Det har vært en surrealistisk og krevende prosess. Vi er svært glade for at alt strevet og kampen vi har stått i har vært verdt det, nå når tillatelsen endelig kommer på plass. Dette hadde vi aldri klart uten en god porsjon stayer av oss gründerne og styret, tålmodige medinvestorer, god støtte fra lokalsamfunnet og iherdige lokal-, regional- og stortingspolitikere sier Stein Kjartan Vik, medgründer og styrets leder.

Fire milliarder
Driva Aquaculture har gjennom sitt heleide selskap Frya Oppdrett levert søknad om akvakulturtillatelse for et anlegg lokalisert i Frya Næringspark i Ringebu kommune. Anlegget vil ha en årlig produksjon på inntil 9.000 tonn. Selskapet kjøpte nylig også samtlige aksjer i Gudbrandsdal Fisk, tidligere eid av Sel kommune. Her planlegges det et anlegg etablert like nord for Otta sentrum med en årlig produksjon på inntil 8.000 tonn.

Til sammen vil anleggene i ordinær drift produsere mer enn 20.000 tonn matfisk per år. Målsettingen er at samtlige prosjekter skal være i full drift i god tid før 2030. Samlet investeringsramme er foreløpig fire milliarder kroner.

Driva Aquaculture har solid finansiell støtte fra omtrent 30 aksjonærer med Pactum Vekst og islandske Marko Partners som hjørnesteinsinvestorer.

Selskapet ledes til daglig av Olav Skjøtskift. Styret, som har jobbet med prosjektet siden 2016, er et team med lang erfaring fra industri, teknologi og oppdrett. Styreleder er Stein Kjartan Vik, til daglig konsernsjef i Storvik-gruppen, og styremedlemmer er Bjørn Hembre, til daglig konsernsjef i Icelandic Salmon og Vidar Lund, avlsekspert og daglig leder av Alphasea, tillegg til Olav Skjøtskift.

Stamfisker med vekt på mer enn 6 kg. Denne fjellørreten er en del av avlsprogrammet som selskapet startet opp i 2018. Programmet sørger for den beste genetikken til oppdrett av fjellørret og tilstrekkelig med rogn til produksjonen. Foto: Driva Aquaculture