Knut Nesse: – Vi må skape vekst på fiskens premisser

Nyheter
0

I 2018 returnerte Knut Nesse til Norge etter et langt utenlandsopphold. Som CEO for AKVA group har han et klart mål, og det er å bidra til å skape vekst innen oppdrett på fiskens premisser. Nesse trekker frem tre suksesskriterier: postsmolt, dyp drift og digitale løsninger.

Som tidligere toppsjef i Skretting Group og Nutreco har han en unik forståelse av globale trender og lokale behov. Etter å ha bodd og arbeidet på flere kontinenter, valgte han å bringe sin kunnskap tilbake til Norge, som CEO for AKVA group.

– Det å komme hjem og bruke min erfaring til å drive frem en næring som er så vital for Norge, og samtidig global, er utrolig motiverende, sier Nesse.

Fremtidsrettet akvakultur
Under Knut Nesses styring har AKVA group kommet med mange nyvinninger innen postsmolt, dyp drift og digitale verktøy. Hans tilnærming adresserer nåværende og fremtidige utfordringer, og posisjonerer AKVA group som en leder i teknologisk utvikling med engasjement fra smolt til høsting.

– Det er viktig med et godt samarbeid mellom oppdretter og leverandør. Vår tilnærming er å tilby helhetlige løsninger som ikke bare adresserer dagens utfordringer, men også forbereder oppdrettere på fremtidens krav, forklarer han.

Knut Nesse. Foto: AKVA group

Bekjempelse av lakselus med nedsenkbare merder
En av de viktigste utfordringene for næringen er å forbedre fiskevelferden. Nautilus-konseptet for dyp drift har vist seg å være effektiv i bekjempelsen av lakselus. Dyp drift støttes av vannbåren fôring og spesialisert utstyr som bidrar til en energieffektiv overgang til denne driftsmetoden. Samarbeidet med forskningsmiljøer, oppdrettere og industripartnere har vært sentralt i utviklingen av dyp drift, der målet er en mer bærekraftig og lønnsom fremtid for lakseoppdrett.

– Vårt arbeid med fremsynte oppdrettere viser hvordan teknologiske løsninger kan føre til gevinster, sier Nesse.

Vedlikehold på merdkanten. Foto: AKVA group

Kunnskap og kompetanse
AKVA group har investert betydelig i kunnskap og kompetanse. Initiativer som det landbaserte resirkuleringsakvakultursystemet (RAS) for Laxey på Island, partnerskapet med Nordic Aqua Partners i Kina, og det nylige samarbeidet med Inseanergy for implementering av flytende solcelleteknologi, understreker selskapets forpliktelse til bærekraft gjennom innovasjon og bruk av fornybar energi.

AKVA groups landbaserte avdeling forteller om interesse for sensorer for landbaserte oppdrettsanlegg.

– Oppdrettere ønsker mer data og mer korrekt data, slik at de kan bruke dette i den daglige driften for å optimalisere trivsel og velferd hos fisken. Det handler om at fisken skal ha de beste forholdene, og nå har vi løsninger som kan gi et nøyaktig bilde av vannkvaliteten, sier Nesse.

Nordic Aqua Partners landbaserte anlegg i Kina Foto: Nordic Aqua Partners

En essensiell komponent i AKVA groups portefølje er Production Advisory Services (PAS), et team dedikert til å levere spesialisert ekspertise og støtte til landbaserte akvakulturprosjekter. Gjennom PAS-teamet forplikter AKVA group seg til innovasjon og bærekraft ved å sikre at kunder får tilgang til kunnskap og praktisk veiledning for å maksimere effektivitet og miljøvennlighet i operasjoner.

Bedre effektivitet og bærekraft med KI
På den digitale fronten har AKVA groups samarbeid med Observe Technologies resultert i utviklingen av AKVA observe, en plattform drevet av kunstig intelligens. Denne løsningen forbedrer fôringsprosesser ved å tilby presis dataanalyse, noe som fører til optimaliserte fôringsstrategier, redusert avfall og forbedret fiskehelse.

Fornybar energi til oppdrettsnæringen. Foto: AKVA group

– Denne type innovasjon er nøkkelen til ikke bare bedre fiskehelse, men også til å øke lønnsomheten i hele sektoren. Resultatene fra AKVA observe viser til lavere fôrkonverteringsratio (FCR), høyere vekst og enklere standardisering av fôringsprosesser, forklarer Nesse.

Sammen med AKVA submerged, en løsning for digital kameraovervåking, tilbyr AKVA group verktøy for nøyaktig vurdering av fiskevekt og lusetall, noe som bidrar til bedre beslutningsprosesser og økonomiske resultater.

Et personlig mål
For Nesse er engasjementet i akvakultur noe mer enn bare en jobb. Det er blitt en del av hans identitet. Han ser på det som en del av satsingen for å produsere bærekraftig mat og utvikle lokalsamfunn, ikke bare i Norge, men i alle land hvor AKVA group har kontor eller produksjon.

– Å bidra til å forme fremtiden for denne industrien med fokus på bærekraft og teknologi, er utrolig givende, sier Nesse.

Knut Nesse og AKVA group har en visjon om å utvikle akvakultur med bærekraft og innovasjon i kjernen på fiskens premisser. Gjennom Nesses lederskap ser selskapet mot en fremtid hvor akvakultur kan vokse på en ansvarlig og lønnsom måte.

AKVA Submerged er selskapets nyeste digitale overvåkings- og rapporteringsløsning til merder. Foto: AKVA group.