Etter fem uker i dalende trend snur lakseprisen opp

Nyheter
1460

Markedet strammes til.

– Jeg har ikke greid å kjøpe på 51 kroner ennå, sier en innkjøper, som ser priser mellom 52 og 53 kroner for de mest omsatte vektklassene mellom tre og seks kilo.

En annen eksportør mener dette er for lavt.

– Mer 52/53/54 kroner for 3-6 kg, sier han til iLaks.

Mindre storfisk
– Vi må betale 51-52 kroner for 3-4 kg og 52-53 kroner for 4+, sier en trader. – 6+ varierer. Om den er Kina-godkjent, 55-56 kroner, hvis ikke 52 kroner.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er litt mindre storfisk tilgjengelig. Det har vært voldsomt press på den, det er naturlig også, siden generasjonen minker på den.

– Det har gått greit denne uken her. Ut mai er jeg ganske sikker på vi vil ha noenlunde stabile priser. Det forventer vi. Men når en øker opptakene må vi ha andre midler. Da må vi fryse. Men det skjer nok ikke før i juli.

– De prøver å få prisene opp, sier en fiskeimportør. – Men det er stor forskjell mellom kjøper også selger.

Valutaeffekt
– Det er vel det vi kaller en «dead cat bounce». Vi går inn i mai, det kommer mer fisk, sier han.

– Det store problemet er at det er en stor andel av fisken som er nedgradert, som er prodfisk. Prodfiskandelen har holdt oppe superiorprisen, mener han.

– De vil ha 52-53 kroner, men det er ingen kunder som er på det nivået. Jeg tipper det kryper ned mot 50 kroner. De prøver å få opp prisen basert på at valutaen har styrket seg, men det er ikke tid for selger å gjøre hva han vil. Det blir meget utfordrende i tiden fremover.

– Det er mindre storfisk, men Færøyene har mer storfisk nå, så det veies opp, mener han.