– Et nakkeskudd for de små og mellomstore oppdrettselskapene

Nyheter
0

Nye skattebetingelser kan gi omfattende endringer for eierskapet av norsk oppdrettsnæring.

I forrige uke ble det kjent at Gulen-oppdretter Ola Braanaas av skattemessige årsaker flytter til skatteparadiset Bø i Vesterålen.

Oppskriving av konsesjonsverdier, til markedsverdi, kombinert med en økt sats for formueskatt, løfter papirformuene og skattegrunnlaget vesentlig for Braanaas og andre mindre og mellomstore oppdrettere. Oppskrivingen vil nemlig bare gjelde de privateide konsesjonene, ikke konsesjoner i de børsnoterte selskapene.

– Når det blir en byrde for selskapet at jeg blir boende her, da flytter jeg bare. Jeg kan ikke bli selskapets verste fiende, uttalte Ola Braanaas til E24.

For å finansiere den økte skattebelastningen, må Braanaas ta ut økt utbytte fra sitt heleide oppdrettselskap Firda Seafood Group. Ved å flytte til Bø, som har lavere satser for formueskatt, sparer han nær 31 millioner kroner årlig.

Les også: Bekkeli ut mot skatteforslag: – Dette er ikke penger vi har i madrassen

– Dette er alvorlig. Jeg anser dette som et nakkeskudd for de små og mellomstore oppdrettselskapene langs kysten, og det rammer bare dem, sier ordfører i Bø, Sture Pedersen (H), til Bladet Vesterålen.

Arne Karlsen er daglig leder i Klo Holding, som eier oppdrettselskapet Øyfisk, med fire konsesjoner.

Les også: Hofseth om skatteflukt til Bø: – Flere som vil komme i samme situasjon

– Dette blir en utfordring for eierne og bedriften. Økt formueskatt medfører at vi må ta ut større utbytte, sier Karlsen.

Han mener politikerne må endre rammebetingelsene hvis det ikke er ønsket at de privateide oppdrettselskapene skal forsvinne.