En lissepasning til de mørkerøde

Kommentarer
0

Debatten om formueskatt blusser opp igjen. Det er en gave til venstresiden i norsk politikk.

– I cannot be a communist now because I believe in only one thing: liberty. The state, I care nothing for. All the state has ever meant to me is unjust taxation. I believe in the absolute minimum of government, skal Ernest Hemingway en gang ha sagt.

En annen som mener han er utsatt for urettferdig høy beskatning er Gustav Witzøe. Torsdag gikk han høyt ut mot det han mener er en særnorsk beskatning.

– Nesten alle våre konkurrentland har fjernet denne skatten, sa Witzøe.

Aslak Berge

Bygget fra grunnen
Frøyværingen satset egne oppsparte midler, og bygget opp SalMar fra et konkursbo han overtok i 1991. I dag har SalMar en verdi på 69 milliarder kroner. Gustav Witzøe og hans familie eier drøyt halvparten av det børsnoterte selskapet. SalMar-konsernet betalte 563 millioner kroner i skatt i 2020.

Med halvannen måned igjen til valget griper venstresiden begjærlig mulighetene til å kjefte på skatteskye rikinger. For noen uker siden var det dagligvaremilliardær Stein Erik Hagen som fikk så ørene flagret. Nå er det Gustav Witzøe.

Les også: SV-topp om Witzøes skatteutspill: – Uhorvelig frekt

Formueskatten er først og fremst en symbolskatt. Den er ikke viktig for å finansiere den norske velferdstaten. Årlig gir den staten inntekter på rundt 15 milliarder kroner. Og den betales stort sett av de aller rikeste. Ifølge NRK betaler den rikeste hundredelen av befolkningen alene 9,5 milliarder kroner, eller 62 prosent, av formueskatten. Witzøe og hans familie betaler 270 millioner i formueskatt årlig.

Skattepresset
Men formueskatten er viktig for venstresiden for å vise at de gjør et forsøk på å øke skattepresset for tilpasningsdyktige rikinger.

Så når SV, Rødt og Arbeiderpartiets finanspolitiske talspersoner hamrer løs på milliardærene, snakker de først og fremst til sine kjernevelgere, særlig dem som ikke er i nærheten av å betale formueskatt.

De mørkerøde partiene er tilhengere av høy skatt og ditto offentlig sektor. De er tilhengere av å refordele kapitalen – til fordel for en sterk stat. Det siste illustreres når SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski idag sier om Gustav Witzøe:Hvis det er helt umulig å betale formuesskatt fordi han ikke har de pengene tilgjengelig får han selge litt av selskapet.

SalMar Innovamar. Foto: Ronny Teigås

Svekkelse
Her er SV tydelige. De er mer opptatt av økt skattetrykk for de rike enn å beholde norsk eierskap over selskaper og produksjonsmidler.

Formueskatten er jo særnorsk, og de utenlandske hovedaksjonærene i SalMar-konkurrenter som Mowi og Cermaq betaler ikke formueskatt. Heller ikke utenlandske SalMar-aksjonærer, med klientkonti i Statestreet Bank eller BNP Paribas, betaler formueskatt.

I ytterste konsekvens betyr SVs tankegods over tid en svekkelse av privat norsk eierskap i næringslivet. Utenlandsk storkapital har allerede bedre betingelser enn nordmenn for å eie landets virksomheter. Med SV i regjering kan en være trygg på at denne trenden vil fortsette.

Det er halvannen måned igjen til valget. Bruk retten til å stemme.