Witzøe ut mot særnorsk formueskatt: – Nesten alle våre konkurrentland har fjernet denne skatten

Nyheter
0

SalMar-gründeren mener skattten er en tapping av norske bedrifter.

Gustav Witzøe og SalMar åpnet dørene for rikspressen onsdag i forbindelse med besøk av statsminister Erna Solberg. Overfor VG går Witzøe i dag hardt ut mot formueskatten.

– Formuesskatt på norsk arbeidende kapital i min verden er at du tar formuesskatt fra selskapet. Undertegnede har ikke noen penger i madrassen til å betale formuesskatt. Det tror jeg ikke folk i Oslo har heller, sier han til VG.

Tapper
Ifølge Kapital er Witzøe god for 33,5 milliarder kroner.

Han mener formueskatten tapper bedriften for ressurser – som hindrer at du kan bevare arbeidsplassene en har eller utvikle nye arbeidsplasser.

Han og sønnen Gustav Magnar Witzøe betaler årlig 270 millioner kroner i formueskatt. Witzøe omtaler formuesskatten som «en beskatning på at du bor i Norge».

Foto: Ronny Teigås

Flyttet
– Det er det som er det gærne. Dersom familien vår hadde flyttet til utlandet, eller solgt den til en utlending, ville bedriften ha spart flere hundre millioner kroner i året. Det handler om norsk eierskap, etter at nesten alle våre konkurrentland har fjernet denne skatten, sier Witzøe til VG.

Han sier han tror at SalMar og eierselskapet Kverva er bedre tjent med at hovedkontoret er i Norge – enn om det er i London eller på Kypros. Men han utelukker ikke utflytting eller at bedriften selges til utlandet.

– Det vil i hvert fall komme en dag hvor det blir mer aktuelt enn hva det er for øyeblikket. Jeg ønsker ikke å gi grunnlag for et krigersk oppslag med trussel om å flytte. Men jeg har tro på at norske politikere etter hvert innser at de ikke kan fortsette den særnorske tappingen av norskeide bedrifter.