Elektrifisering, krypto og batterifabrikk presser strømkapasiteten i Nord-Norge

Nyheter
0

Gir flaskehals for industribygging.

Kraftforsyning er blitt satt i fokus etter at en rekke produksjonsanlegg for laks i Nordland, Troms og Finnmark har fått avslag eller tilbud om reduserte strømleveranser. Statnetts prognoser viser at vi går mot kraftunderskudd flere steder i Norge i 2027. Samtidig øker kraftsystemets sårbarhet med elektrifiseringen og alle endringene som skjer.

– Skulle vi havne i en situasjon hvor det må prioriteres, vil jeg anta at den mest bærekraftige matproduksjonen vi har vil stå høyt på prioriteringslisten, men dette er det ikke opp til meg å avgjøre, sier Nordlaks-gründer Inge Berg til VOL.

Verktøykasse
– Kraftmangel vil jo først og fremst ramme med høye priser, men myndighetene har jo en relativt omfattende verktøykasse for å hindre at dette skjer, sier Berg.

Berg har tidligere trukket frem elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya i Finnmark som en faktor som bidrar til kraftknapphet. Overfor VOL fremhever han også utvinning av kryptovaluta.

Et annet prosjekt som krever mye kraft er det norske batteriselskapet Freyr, som skal bygge batterifabrikker for 40 milliarder kroner i Mo i Rana. I sommer sikret de seg en bindende avtale med en strømleverandør. Avtalen med Statkraft skal sikre Freyr et samlet volum på 1,4 terawattimer i perioden mellom 2024 og 2031. Kraftvolumlet er like mye som Drammen by bruker.

Energi
– Det er åpenbart at dette er viktig for oss. Vår ambisjon er å lage rene battericeller, og da er fornybar energi i produksjonen veldig viktig, uttalte Tove Nilsen Ljungquist, konserndirektør for drift i Freyr, til E24 i den forbindelse.

I midten av januar truet Statkraft/Statnett om frakobling av strømmen til den avanserte proteinfabrikken Lofoten Biomarine på Værøy. Nordlaks’ nye kassefabrikk krever åtte megawatt. Den får ikke kjøre for full kapasitet, men må begrense seg til fem. Oppdrettselskapets nye semilukkede konsept «Hydra»har også fått nei til sitt strømbehov. Smoltanlegget i Nusfjord i Lofoten har fått nei til en kapasitet på tre megawatt. Den planlagte utbyggingen av smoltanlegget i Mørsvikbotn i Sørfold har også fått nei til økt kapasitet. Nordkapp Laks planlegger bygging av et stort landbasert oppdrettsanlegg, men møter også kraft som en klar flaskehals.