Går fra hvitfisk til laks – kan bli stoppet av det grønne skiftet

Nyheter
0

I høst fikk Nordkapp Laks grønt lys til å sette i gang byggingen av sitt landbaserte oppdrettsanlegg i Nordkapp kommune. Nå vet ikke eieren om de i det hele tatt kan starte. 

Eier og daglig leder, Hrafn Sigvaldason, forteller til iLaks at de fortstsatt venter på godkjenningen om de i det hele tatt får tilstrekkelig med kraft til det planlagte anlegget.

– Per nå er problemet enkelt, det er Oslo, sier han frustrert.

Hrafn Sigvaldason Foto: privat/LinkedIn

– Det grønne skiftet har bestemt at vi skal elektrifisere norsk sokkel. Så da må et allerede overbelastet strømnett vike for å sende all strøm ut der vi produserer gass.

Han sier han ikke kan annet enn å le av ironien fra hovedstaden.

– Det er jo litt rart å elektrifisere sokkelen hvor vi henter opp gass. Så sender vi gassen ut av landet for at den igjen blir brent for å skape strøm. Som vi igjen kjøper tilbake til Norge.

– Vi har et behov for 20 megawattimer og det er det rett og slett ikke sikkert at vi kan få.

Nordlaks har også meldt at de får strøm-nei til tre av sine anlegg i Lofoten og Vesterålen på grunn av strømknapphet. 

Økt kostnad
Han er ikke i tvil om at han har tatt det riktige valget med å satse på lakseoppdrett på land, men sier han på ingen måte har dårlig tid.

– Om jeg skulle valgt på nytt mellom å drive med hvitfisk i sjø eller oppdretts av laks på land, da ville jeg ti av ti ganger drevet med laks på land.

– Det skal sies at kostandsrammen har økt betraktelig på å bygge et anlegg på land, men på den samme tiden så har også prisen vi får betalt for laksen økt. Det er viktig å snakke om.

Når prosjektet skal settes i gang er han fortsatt usikker på.

– Vi har mange alternativer vi fortsatt ser på når det kommer til teknologi og hvem som skal levere.

Les også: Nå skal det bygges landbasert lakseoppdrett ved Honningsvåg

Fremtiden
Sigvaldason sier at siden teknologien og forskningen gjør så store fremskritt om dagen at de har valgt å bruke mer tid på se hva som vil være den beste løsningen for dem.

– Vi har jobbet med ideen siden 2018, hvor vi etablerte selskapet i 2019. Men fortsatt er det mye som skal på plass.

– Det viktigste for oss er at når alt kommer på plass, om vi får tilgang til strøm, så vil det være en løsning som vil vare.

Han sier han er sikker på at landbasert oppdrett er fremtiden, og at de holder et godt øye med aktørene som allerede er i gang med produksjon på land i dag.

– Vi vil gjerne se hvilke selskaper og teknologi som viser seg å være best over tid.

– Det kommer voldsom kunnskap nesten hver dag nå, og så har vi forskjellige modeller vi har jobbet litt med. Så når alt er klart, da setter vi gang med det å utforme det, avslutter han.