Strømknapphet i Vesterålen og Lofoten. Nordlaks får strøm-nei til tre anlegg

Nyheter
0

En gryende underdekning på strøm stopper ny aktivitet.

For to uker siden protesterte strømselskapene Trollfjord Nett, Vestall, Andøy Energi Nett, Hålogaland Kraft Nett og Elmea mot manglende 420-kilovolts linjer til Vesterålen og omegn. Bakteppet var at Statnett de siste årene har utsatt planene om å bygge en ny linje i det nasjonale transmisjonsnettet, eller sentralnettet, fra Ofoten og vestover.

Nå viser det seg at flere næringsvirksomheter blir rammet.

Kapasitet
I forrige uke truet Statkraft/Statnett om frakobling av strømmen til den avanserte proteinfabrikken Lofoten Biomarine på Værøy.

Nordlaks’ nye kassefabrikk krever åtte megawatt. Den får ikke kjøre for full kapasitet, men må begrense seg til fem, melder Lofotposten.

Nordlaks’ nye semilukkede konsept «Hydra»har også fått nei til sitt strømbehov. Smoltanlegget i Nusfjord i Lofoten, har fått nei til en kapasitet på tre megawatt. Den planlagte utbygginga av smoltanlegget i Mørsvikbotn i Sørfold har også fått nei til økt kapasitet.

Nordlaks Hydra, produksjonstank. Illustrasjon NSK Ship Design

Elektrifisering
– Nå må man ta et oppgjør med showstoppere som hindrer elementær utvikling. Når det gjelder Hydra, vil vi gå i dialog. Vi er kommet så langt i prosessen at jeg egentlig ikke er bekymret for det. Men det er den store utviklinga jeg er bekymret for, sier Nordlaks-eier Inge Berg til Lofotposten.

– Jeg føler ikke nå at vi ikke kommer til å få strøm, men det er noen signaler her. Når man velger å elektrifisere Melkøya, velger man bort noe annet, sier Berg oppgitt.