– Du kan gjøre 15 ting på settefiskanlegget i løpet av en dag, mens man på sjøen gjør to

Nyheter
0

God stemning da Salmon Group inviterte til settefisk-seminar.

Det er en kald trekk i høstluften på Sørstranda i Gloppen. Der har Salmon Group samlet åtte settefiskbedrifter i grendahuset Runnevang. Sammen med representanter fra Skretting, BioMar og Stim arrangerer de fagsamling for driftspersonell som jobber på settefiskanlegg i Salmon Group-nettverket.

Marte Søreide fra Osland Settefisk deltar på todagerssamlingen. Hun legger ikke skjul på at dette er en kjærkommen faglig pustepause.

– Jeg syns det er veldig interessant at vi snakker om slam. Vi planlegger å utvide, og for å få lov til det, må vi vise til gode tall på å ta ut slam, forteller hun til iLaks, og legger til:

– Og så det var en mulighet til å komme seg vekk litt, bli kjent med nye folk. Lage seg nye bekjentskaper.

Settefisk er komplekst
Etter seks år som operatør hos Osland Havbruk har Søreide nå skiftet til settefisk-produksjon. Der har hun jobbet et års tid. Hun ser store forskjeller i arbeidshverdagen på sjø og land.

– Ja, det er store forskjeller. Du kan gjøre 15 ting på settefisk-anlegget i løpet av en dag, mens man på sjøen gjør to, smiler Søreide.

Hun utdyper:

– Det er mye mer variasjon og mer kompleksitet i ting. Du har mer muligheter til å gjøre mer med fisken på land enn hva du har på sjø.

Glade for å lære av gode kolleger: Marte Søreide og Olai Vågen. Foto: Kjartan Aa Berge

Større fokus på biologi
Søreide får støtte fra Olai Vågen, som har vokst opp på Svanøy, der han har vært tett på Svanøy Havbruk. Nå er han avdelingsleder ved postsmoltavdelingen til Sande Settefisk.

– Jeg har mye av den samme erfaringen som Marte. Det å gå fra matfisk til settefisk innebærer større fokus på biologi, siden du har anledning til å påvirke miljøet til enhver tid. Det er mer teknisk og det er flere ting å tenke på, sier han.

Vågen forteller at det har vært spennende å gå fra oppdrett til settefisk.

– Det har vært en bratt lærekurve, men jeg liker det, slår han fast.

Nå gleder han seg over å møte kolleger i andre settefisk-virksomheter og å få snakke om fag.

– Jeg synes det har vært veldig interessant å få høre om hvordan andre tenker om det med fôringsregime og også å lære om andre systemer for drift, sier Vågen.

«God søj»: Kaffipraten gikk i pausene på grendahuset Runnevang. Foto: Kjartan Aa Berge

God gammel vin
Det er daglig leder Thomas Wilke hos Sande Settefisk som er vertskap for samlingen. Han har lenge ivret for kunnskapsdeling mellom settefisk-kolleger.

– Jeg og Kjetil Rørtveit (fra Osland Settefisk) var på settefisk-tur til Færøyene for ti år siden. Da snakket vi om at man bør komme sammen og hjelpe hverandre, forteller han.

Det skulle altså ta ti år før det ble en realitet.

– Det måtte modne. Som en god flaske vin, gliser han.

Han gleder seg over å kunne samle gode kolleger i forsamlingshuset på Sørstranda til felles kunnskapsdeling og relasjonsbygging.

– Nå har vi en mulighet til å få det til sammen med Salmon Group. Det er veldig bra, sier Wilke.

Gleder seg over at en ti år gammel idé ble realitet: Thomas Wilke, daglig leder hos Sande Settefisk. Foto: Kjartan Aa Berge

Matchmaker
Kommunikasjonsrådgiver Hanna Dåvøy Rørtveit hos Salmon Group er glad for å kunne hjelpe til.

– Det som er veldig kjekt er at det ikke kun er ledere som er med. Det er først og fremst de som står i produksjonen hver eneste dag.

Salmon Groups rolle på samlingen er først og fremst knyttet til å legge til rette for et godt arrangement.

– Min jobb er egentlig bare å være en matchmaker, sier hun og legger til:

– Det er veldig fint at vi kan legge sånne samlinger som dette hos en bedrift som Sande Settefisk. Så får du både nettverksbyggingen, samtidig som de som er med på samlingen får sett hvordan andre driver.

Hanne Dåvøy Rørtveit, kommunikasjonsrådgiver hos Salmon Group. I bakgrunnen skimtes Sande Settefisk sitt anlegg på Sørstranda i Gloppen. Foto: Kjartan Aa Berge