I vår skal Lerøy Sjøtroll øke fra seks til ni dypdriftslokaliteter. Her går laksen – men hvordan står det til med ørretsatsingen?
Utenfor Solstrand-hotellet soler en rekke oppdrettslokaliteter seg i det fjerne, i den vidstrakte Bjørnafjorden. Lerøy Sjøtroll er blant dem som har nær all sin aktivitet her på Vestlandet, i PO3 og PO4.
Inne på hotellet, på konferanse i regi av Cargill, står daglig leder Morten Fjæreide på talerstolen. Lerøy satser stort på ørret – og har et mål om at laksens lillebror skal utgjøre halvparten av slaktevolumet i 2025. Ifølge Fjæreide er Lerøy Sjøtroll, Lerøys ørretproduserende fløy, i mål med 50/50-fordelingen i merdene.
– Nå er vi Norges største produsent av ørret. Det er vi veldig stolte av, sier han fra scenen.
Frykter ikke tollen
Norges sjømatråd advarte nylig om at filetert ørret kan bli skadelidende av Donald Trumps varslede tollmurer. USA er et viktig ørretmarked: Selv om kun 14 prosent av den norske ørreteksporten går til USA, tar statene imot 57 prosent av vår fileterte ørret.
Osland Havbruk har uttalt til iLaks at de selger til flere land og dermed har spredd risikoen. Heller ikke Lerøy Sjøtroll er særlig bekymret for USA-tollen.
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2024/11/Screenshot-2024-11-06-at-09.09.48-500x326.png)
– Vi har foreløpig ikke så stor eksponering mot det markedet. Så foreløpig ser vi ingen store utfordringer der, sier Fjæreide til iLaks.
– Bare å holde seg fast
Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd, varmet opp scenen før Fjæreide. Tidligere denne uken kunne han melde at USA er det markedet som vokser mest, til tross for at det i disse dager er høy usikkerhet knyttet til tollsatsene. Januar ble en historisk god måned for norsk sjømateksport til USA, som over tid har blitt et av Norges viktigste enkeltmarkeder.
– USA vokser mest. Det er jo spesielt å melde, når alle journalister lurer på hva som skjer med sjømaten i USA dersom Trump gjør alvor av tollene. Men det er viktig å si det som det er, sa Chramer fra scenen.
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2025/02/DSC06105-scaled.jpeg)
– Trump har endret mye av det vi trodde vi gikk inn i. Og vi er bare to uker inn i det som skal bli fire år med Trump. Så det er egentlig bare å holde seg litt fast, fortsatte sjømatråd-direktøren.
Les også: Drag i USA-markedet løftet fiskeeksporten til nye høyder i januar
– Tør å satse
På snakk om ørreten, kunne Morten Fjæreide i Lerøy Sjøtroll melde at den har vist seg å være mer robust, mindre utsatt for sykdom og gjelleproblemer – og med en høyere overlevelsesrate enn sin storebror. Men det er laksen som går i bresjen for Lerøys storsatsing på dypdrift.
Dypdriftsmerdene er en del av Lerøys prioritering av kystnær produksjonsteknologi, som også innebærer semi-lukkede merder. Lerøy Sjøtroll opererer for tiden seks dypdriftslokaliteter. Denne våren senker de ned merdene på tre ytterligere lokaliteter.
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2024/05/Shot4_web-scaled.jpg)
Lerøy har også fått lus i dypet, «hjulpet» på vei av varmere sjø. Men behandlingene er likevel færre.
– Vi ser en reduksjon i antall behandlinger på 80 prosent sammenlignet med forrige generasjon. Og bedre overlevelse. Slik oppsummerer Fjæreide noen av Lerøys erfaringer med nedsenkbar drift.
Sjøtroll-sjefen mener mye av suksessfaktoren ligger i organiseringen:
– Hvorfor har vi lyktes? Vi har dedikerte ressurser til kystnær produksjonsteknologi i konsernet og i datterselskapene. Så fikk vi god erfaring gjennom samarbeid med Sinkaberg før vi startet, og med utstyrsleverandører. Vi har også eiere og ledere som tør å satse, sier han.
Les også: Lerøy tar inn biprodukt fra kylling i fôret: – Forventer at flere vil følge etter