Dette er de største utfordringene Cermaq Norway og næringen står overfor i 2019, ifølge administrerende direktør

Nyheter
1968

Knut Ellekjær deler sine tanker for det kommende året, og ser tilbake på året som har vært.

Det har vært et begivenhetsrikt år for japanskeide Cermaq. Et av de aller største høydepunktene var åpningen av slakteriet i Steigen i Nordland i september.

– En viktig milepæl for oss, og et stort og krevende prosjekt der mange har vært involvert og gjort en formidabel jobb med å få de nye systemene i gang. Nå er vil oppe i tilnærmet full drift, og det er imponerende og gledelig, skriver Ellekjær i en e-post til iLaks.

Han gleder seg samtidig over at selskapet fikk bidra til videreføring av driften ved slakteriet i Alsvåg, hvor 45 arbeidsplasser stod i fare da Cermaq besluttet å legge ned sitt slakteri der. Også Cermaqs slakteri i Skutvik på Hamarøy ble lagt ned. Der bygges det for tiden et visningssenter. 

– Det blir et utrolig flott senter, og vi gleder oss til vi kan ta imot besøkende der i 2019, skriver Ellekjær, og trekker også fram testingen av lukka merd-teknologi, også dette i Skutvik.

–  Vi satte ut fisk i den lukka merden i slutten av september, og så langt ser vi at fisken spiser godt og vokser fint. Det er veldig spennende.

Tøff senhøst
Men alt har ikke vært rosenrødt for Cermaq i 2018.

Selskapet saksøkte MSC i Måløy og Norpartners i Fosnavåg for totalt 14,3 millioner kroner, fordi de mente Aquadomen-haveriet i 2015 skjedde på grunn av en produksjonsfeil. I rettssaken som pågikk i september hevdet MSCs advokat at Cermaq brøt kontrakten da de bygget den nye lukkede merden i Skutvik. Cermaq vant ikke frem med krav om erstatning, men retten mente at selskapet var den reelle eier av Aquadomen.

I november kom en ny nedtur da selskapet fikk endelig vedtak fra Nærings- og fiskeridepartementet om at selskapet fikk bare fire utviklingstillatelser for «iFarm» –  ikke ti tillatelser som det opprinnelig var søkt om.

– Det var selvfølgelig skuffende. Det prosjektet vi søkte om ville både forenklet og forbedret forvaltningen av oppdrett, være billig å ta i bruk, og muliggjøre ivaretakelse av individverdi hos laks i tråd med dyrevelferdsloven. Nå må vi se om vi kan tilpasse prosjektet til fire konsesjoner, der vi videreutvikler potensialet til iFarm teknologien, skriver Ellekjær.

Utfordrende kostnadsnivå
Så hva med 2019? Hvilke utfordringer ser Ellekjær der?

– En hovedutfordring i 2019 og de nærmeste årene for både næringen og Cermaq er det stadig økende kostnadsnivået. Vår evne til å utnytte de gode tidene til å snu kostnadsutviklingen vil være kritisk. Dette, i kombinasjon med et vedvarende høyt prisnivå og ekskludering av store forbrukergrupper – er noe vi må ta på alvor, skriver Ellekjær og fortsetter:

– Når det gjelder markedstilgangen blir det spennende med videre utvikling i Kina og ikke minst aksept for mindre størrelse på fisk. De pågående forhandlinger om frihandelsavtale mellom Kina og Norge følger vi spent med på – i forhold til konkurransekraft for norsk laks i dette markedet. Også usikkerheten knyttet til Brexit og markedet i UK kan bli en utfordring å håndtere, avslutter Ellekjær.