– Det ser kanskje litt underlig ut at man straks etablerer et nytt firma med en gang man har meldt oppbud

Nyheter
0

Bård Meek-Hansen innser at det kan se rart ut å annonsere nytt selskap samme dagen man går konkurs.

Grovfjord Mekaniske Verksted hadde lenge kjempet med ryggen mot veggen. 2021-regnskapet ble godkjent regnskapsregisteret så sent som 6. mars i år. Det viste at selskapet hadde negativ egenkapital, etter et stort underskudd.

5. juli kom meldingen om at Grovfjord Mekaniske Verksted hadde gått konkurs.

Samme dag som konkursåpningen fant sted kunne Bård Meek-Hansen fortelle at han ville etablere Grovfjord Mek. Verksted versjon 2.0.

Forstår spørsmålet
Enkelte sperret opp øynene da verftseieren annonserte oppstart av et nytt verftsselskap umiddelbart etter at konkursen var et faktum. Bård Meek-Hansen skjønner hvorfor det blir stilt spørsmål om dette:

– Ja, jeg har stor forståelse for det. For folk som leser det her kan det se ut som det er en konkursrytter på gang. Men det er det virkelig ikke. Vi har tapt mange penger på dette, forklarer han.

– Det ser kanskje litt underlig ut at man straks etablerer et nytt firma med en gang man har meldt oppbud, men vi har ikke noe valg, fortsetter han.

Støtte
Både DnB og Innovasjon Norge er blant kreditorene. Ifølge Meek-Hansen har de forståelse for situasjonen som er oppstått, og har et ønske om at verftsdriften i Grovfjord skal komme i gang igjen.

– Jeg bistår bank og konkursbo så godt jeg kan. Vi synes at det er trasig at leverandører taper penger, og håper at det skal bli redusert til et minimum, fortsetter Meek-Hansen.

– Hvilke reaksjoner har kreditorene kommet med etter nyheten om etableringen av et nytt verftsselskap så raskt etter konkursåpningen?

– Jeg har vært i kontakt med noen av våre kreditorer, og beklaget det, selvfølgelig. Jeg har sagt at vi har vært i en vanskelig situasjon, men at vi har vært bevisste på å kjøpe inn minst mulig i den perioden vi har vært i, sier han til iLaks.

– Så langt har jeg full støtte fra kreditorene. De vil gjerne være med oss videre, fastslår Meek-Hansen.

Grovfjord Mekaniske Verksted. Foto: Geir Bjørn Nilsen

Nærstående tapte
Verftsdirektøren i Grovfjord påpeker at mange av kreditorene er nærstående selskaper:

– Halvparten av kreditorene er nærstående firmaer, som vi delvis eier selv. Det er dem det går verst utover. Det er fordi vi bevisst har betalt de andre og så har vi latt det gå ut over oss selv, forklarer han.

– Vi hadde et firma som heter GMV Personell, blant annet, med 12 -13 ansatte. De har begjært oppbud og gått konkurs på grunn av dette fordi GMV ikke har greid å gjøre opp for de innleide folkene som de hadde. Nå blir halvparten av dem med videre i det nye selskapet, forteller Meek-Hansen.

GMV Personell, som meldte oppbud 11.juli, har vært eid 50 prosent av Grovfjord Industrier og 25 prosent av selskapet selv. De øvrige aksjene ble eid av en tredje person.

Prioriterer ansettelser
Meek-Hansen mener det var viktig å annonsere oppstarten raskt:

– Dersom du ikke gjør det med én gang, og signaliserer overfor de ansatte at vi har tenkt å videreføre det her når konkursbehandlingen og bankdialog er fullført, er der umulig å starte opp igjen. Det er jo folkene som er innholdet i en bedrift. Det er ikke bygning og verktøy, det er jo lett å skaffe seg, mener han.

 – Hvordan går arbeidet med Grovfjord Mek. Verksted versjon 2.0 akkurat nå?

– Det jeg har konsentrert meg om er å etablere det nye selskapet. På grunn av ferietid er vi ikke i mål, men det er bare formaliteter, svarer Meek-Hansen.

Verftssjefen mener at det mest kritiske nå er å få med seg de ansatte:

– Vi har vært veldig opptatt av å sikre at vi har de ansatte med oss. For dersom de ikke hadde fått tilbud om ny jobb ville de søkt jobb en annen plass. Og da hadde det vært veldig vanskelig å starte opp igjen, slår han fast.

– Så har vi vært opptatt av å sikre oss og skrive kontrakt med de ansatte som vi tar med videre. Det er veldig få som ikke har fått tilbud, oppsummerer Bård Meek-Hansen.

Eiendeler må kjøpes fra boet
Det er Harstad-advokaten Rudi Mikal Christensen som er utnevnt som bostyrer for konkursboet til Grovfjord Mekaniske Verksted. Han har mye erfaring med omfattende prosesser for ordinære domstoler og voldgiftsrett, og fra straffesaker om økonomisk kriminalitet.

Christensen kan foreløpig ikke si noe om omfanget av og verdiene i konkursboet. Men han bekrefter at det er kommet flere krav:

– Det er det, men det er fordringsfrist 16. august, så jeg har ikke oversikt ennå. Det blir litt villedende å angi massen nå, men det er begynt å komme inn, ja, sier advokaten til iLaks.

Advokat Rudi Mikal Christensen Foto: Advokatfirmaet Finn

– Kan du si noe om hva kreditorene ser på den raske meldingen om etablering av det nye verftsselskapet?

– Det har ikke kommet noen reaksjoner til bostyrer. Men jeg skjønner problemstillingen med at man sier at man skal starte opp samme dag han går konkurs.

Rudi Mikal Christensen forteller at han også har diskutert dette med Bård Meek-Hansen:

– Hans forklaring på det er at han har valgt å sende de signalene for å bevare de ansatte i bygda. Grovfjord er jo en liten plass.

– Men det er en tematikk?

– Ja, det er jo åpenbart en tematikk. Men så er det jo sånn at dersom det er prosjekter som har en økonomisk verdi så vil jo ikke de bli overlatt vederlagsfritt fra boet uansett. De må kjøpes, eventuelt, sier Christensen.

Første skiftesamling for konkursboet er berammet til i Midtre Hålogaland tingrett i Harstad 30. august.