– Det er rimelig å anta at fisk som blir klassifisert som produksjonsfisk har hatt dårlig velferd

Nyheter
0

Mattilsynet har økt fokuset på intern kontroll og risikostyring i forbindelse med avlusing.

Nylig offentliggjorde tilsynet en rapport fra sin systemrevisjon av Grieg Seafood. I tillegg til de to avvikene som var spesifisert i rapporten, har det børsnoterte selskapets andeler av produksjonsfisk, altså fisk med sår og mangler, fått oppmerksomhet.

Det har fremgått at Grieg Seafood over tid har rapportert betydelig høyere andel produksjonsfisk enn landsgjennomsnittet. I en enkeltuke i år har selskapet hatt en andel på 73,1 prosent «prodfisk». Ifølge Mattilsynet er det ikke tilfeldig at de har rettet oppmerksomheten sin mot produksjonsfisk i systemrevisjonene.

Høyeste antallet noensinne
Irja Viste-Ollestad, som tiltrådte som leder for Mattilsynets revisjonsavdeling 1. september, legger ikke skjul på at utviklingen med økende andeler produksjonsfisk bekymrer dem. I år har det vært rekordnivåer.

– Mattilsynet har flere ganger uttrykt bekymring over det høyeste antallet produksjonsfisk noensinne, vinteren 2024, uttaler hun til iLaks.

Revisjonslederen forteller at Mattilsynet ikke utelukker at det kan være sammenhenger med dårlig fiskevelferd.

– Det bekymrer oss at mengden øker, fordi det er rimelig å anta at fisk som blir klassifisert som produksjonsfisk har hatt dårlig velferd, sier hun.

Velferd ved avlusing
Ifølge Viste-Ollestad er det ikke noe overraskelse at tilsynet har fokus på produksjonsfisk i sine systemrevisjoner.

– På bakgrunn av dette har vi løftet denne problemstillingen i systemrevisjoner, der vi har sett på/verifisert selskapets internkontroll og risikostyring, og vært spesielt oppmerksomme på velferd knyttet til gjennomføring av avlusning, forklarer hun, og påpeker:

– Behandling av fisk kan være én av de bakenforliggende årsakene til velferdsutfordringer og et høyt antall produksjonsfisk.

Men Grieg Seafoods rapportere tall ønsker hun ikke å kommentere.

– Årsakene til at Grieg har hatt mye produksjonsfisk er det opp til virksomheten selv å svare på, avslutter revisjonslederen.