– Det er fair å si at bankene fortsatt synes det er tidlig å låne ut til landbasert oppdrett

Nyheter
0

Lunkne til banklån.

– Vi har bankfinansiering i dag til oppdrettsanleggene i både Fredrikstad og i Hanstholm. Vi ser at dersom man har et anlegg som er oppe og går, så er bankene der, sier konsernsjef Bernt-Olav Røttingsnes i Nordic Aquafarms til Finansavisen.

Nordic Aquafarms har i dag landbasert produksjon av laks i Fredrikstad og yellowtail kingfish i Danmark, men har store ambisjoner om vekst i USA-markedet. De langsiktige ambisjonene er 50.000 tonn i årlig produksjonskapasitet fordelt på to like store anlegg i Maine og California.

Røttingsnes anslår en byggekost mellom 600 og 650 millioner dollar for hvert av USA-anleggene. Selskapet har en ambisjon om at 50 prosent av det ferdige prosjektet skal være finansiert med banklån.

– Men vi tror nok at mesteparten av det kommer mot slutten av prosjektperioden, altså når du er oppe og går og har produsert fisk. I begynnelsen vil det være mest egenkapital, sier han.

Han har inntrykk av at bankene vurderer finansiering av landbasert oppdrett som risikabelt.

– Ja, det tror jeg er fair å si, at bankene fortsatt synes det er tidlig å låne ut til landbasert oppdrett. Bankene har jo finansiert Atlantic Sapphire, og jeg tror vel kanskje at bankene tenker at de må se noen resultater derfra før de låner ut, sier Røttingsnes til Finansavisen.

Nordic Aquafarms, som idag produserer laks ved anlegget i Fredrikstad, har valgt å fase ut satsingen på laks for å gå over til yellowtail. Røttingsnes mener det lettere å få til lønnsom produksjon av yellowtail kingfish kontra laks, siden man oppnår høyere marginer. Selskapet selger idag yellowtail til 160 kroner kiloet.