– Det er en kjempeflott regel 40 uker i året

Nyheter
0

Polar Quality-sjef Robert Johansen mener regelverket for feilretting er for rigid.

Det er rapportert rekordhøye andeler av produksjonsfisk for tiden. Flere markedsaktører rapporterer hendelser som indikerer at regelverket for feilretting blir omgått og at produksjonsfisk smugles ut av landet. Daglig leder Robert Johansen hos Bodø-eksportøren Polar Quality innrømmer at variabel tilgang på fisk kan være krevende å håndtere i perioder.

– Det at det svinger gjør at det er vanskelig å tilpasse seg tilgjengelig produksjonsfisk. For et år siden hadde vi for lite laks på vår fabrikk, sier han og legger til:

– I Norge er det så enkelt at det er vanskelig å bygge en kapasitet som er beregnet på tre måneder.

Filetering av laks på norsk industrianlegg. Foto: Sjømat Norge

12 uker med trøbbel
Johansen understreker at Polar Quality streber etter å overholde regelverket, men innser at det også gir utfordringer.

– For vår del så synes vi at det er en kjempeflott regel 40 uker i året. Vi har bygget opp en kapasitet i Norge som tar unna produksjonsfisken minst 40 uker i året. Men så er det 12 uker der vi skulle ønske at det ble lettet på, sier han til iLaks.

Polar Quality-sjefen undrer seg om ikke reglene for feilretting er for firkantet.

– Mattilsynet har en paragraf som sier at fisken skal feilrettes på første stopp. Det synes vi er en rar regel. Så lenge den blir feilrettet før den forlater Norge, bør Mattilsynet vurdere det som greit. Men nå henviser de til at den skal feilrettes på første stopp, sier han oppgitt.

Les også: Roper varsku:- Det lønner seg å jukse

Rigid regelverk
Robert Johansen forteller om en hendelse med Mattilsynet nylig, der de flyttet fisk fra en fabrikk til en annen i Norge. De skulle røyke laks med sår og deretter fjerne skinnet.

– Da pekte de på at dette ikke var lov fordi vi ikke feilrettet mellom fabrikkene.

Eksportøren tror at det ville det vært enklere dersom de kunne feilrette fisk på ulike steder i Norge før den fraktes ut av landet.

– Dersom du ikke feilretter før du fryser den, så bryter du reglene, per definisjon. Dersom du tenker at du skal fryse den for å bearbeide den senere, så burde det vært nok, mener han.

Illustrasjonfoto: fisk under behandling på røykeri.