Uvær holder lakseprisen oppe, men smugling av «prodfisk» er et økende problem

Nyheter
0

Den store snakkisen i laksemarkedet denne uken er ikke stormen, det er smuglingen.

Uværet som har herjet kysten, fra Vestland til Finnmark, har gitt store utfordringer for lakselogistikken. En nordnorsk oppdretter bekrefter at de endelig makter å få ut fisk fra slakteriet idag:

– Ja. Stopp i går, men nå er alt supert, sier han, og viser til priser mellom 100 og 105 kroner på fisk mellom tre og fem kilo.

Prisleiet bekreftes av en eksportør.

– 100-105 kroner på 3-5, ja, det høres rett ut, sier han. – Men det er dødt ute hos kundene og oppdretterne forventer oppgang. Nesten alle viderefordlere kjøper «prodfisk» (produksjonsfisk = fisk med sår eller skader, ulovlig å eksportere uten feilretting – red. anm.). De oppgir også navn på hvem de kjøper fra. Det er en forbanna uting, og det har tatt helt fullstendig av, sier han.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Daglig tilbud
Han sier han aldri før har sett så stor aktivitet innen ulovlig smugling av «prodfisk».

– De fleste av kundene våre forteller at de har kjøpt og får daglig tilbud om å kjøpe prodfisk fra flere navngitte aktører. Dette gjelder både helfisk og filet med sår som blir eksportert! Dette er en forbannet uting, og jeg hper at både Mattilsyn og tollmyndigheter tar tak!

Markedet er, i det korte bildet, preget av underforsyning.

– Det er litt manko nå på alt. Det blir knallhøye priser på de som slakter på mandag. Det er problem å få inn fisk. Det kan hende noen pakker i helgen, om de får inn fisk. Det blir et race om de første par dagene neste uke, sier en trader.

– Det er masse biler ledig, men de får vel kanskje inn fisk. Akkurat nå er det ganske urolig vær, men det kan jo hende en får inn fisk. Da får en nok godt betalt, spår han.

Bildet med forsinkelser tegnes av alle markedsaktører.

Foto: John Mikal Torgersen

Stengt
– Det er forsinkelser i alle retninger. Det er ikke rart, alle veiene er stengt. Mye er kansellert. Men samtidig har ikke prisen steget. Det som redder prisen denne uken er stormen. Vi har ikke fått noen prisstigning der 30 prosent er kansellert, sier en eksportør.

– Nå snakker alle om en prisoppgang for neste uke. Men mange kunder kjøper «prod-filet» – til samme pris som «sup» (superior kvalitet – red. anm.), påpeker han.

– Mange biler står med fisk på fjellovergangene. Fisken er på vei, selv om den er to dager forsinket. Det er bilene over fjellovergangene, ikke tilgang med fisk med brønnbåt, som er det største problemet.

– Mandag/tirsdag-pakking går til kinesisk nyttår. Jeg tipper det er stor konkurranse på hva som rekker fly, sier han, og legger til at det er «et uklart bilde».

Det er foreløpig ikke omsatt mye fisk.

Forsinkelser
– Vi har bare solgt en bil, men jeg hører kunder i Danmark får tilbud om 104 og 110 kroner på 3-4 og 4-5, og i Nederland 102 og 109 kroner, sier en oppdretter.

– Det verste er over med stormene. Kanselleringer og forsinkelser har bidratt til høyere priser. Mange tipper at man er tjent med å vente – hvis man kan. 125-130 kroner på 5-6. Det er grei «drive», i hvertfall tidlig neste uke, inn mot kinesisk nyttår, det er 6+ da.

– Uværet reddet en del denne uken, ting tydet på at det var bra volum fra Norge. Jeg tror ikke det er oppside herfra, i hvertfall på «kinesisk nyttår-størrelsene», ut i fra hva jeg hører fra kunder i Kina, sier han videre.

– Vi har kansellert tre slakt denne uken, forteller han. – Men det er høy prod-andel, det bidrar nok sterkt, prod-prisene er jo langt nede på 60-tallet.