Derfor solgte gründerne seg ut av Atlantic Sapphire

Nyheter
0

Trenger penger til andre selskaper.

Seint fredag ettermiddag ble det kjent at Johan E. Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik, gjennom holdingselskapene Alsco og JEA Invest, har solgt seg ut av selskapet de selv har stiftet, Atlantic Sapphire.

Atlantic Sapphire har i 14 år vært en tydelig og godt synlig pionér innen landbasert lakseoppdrett.

Så langt har selskapet investert romslige 685 millioner dollar, eller 7,2 milliarder kroner, i laks på land. Det holdt, for en kort periode, å bli et såkalt «unicorn-selskap», et selskap med en markedsverdi på over en milliard dollar, for så å falle i avgrunnen på børsen.

Kurstapet er over 99 prosent fra toppen.

Flyfoto av anlegget i Miami. Foto: Atlantic Sapphire

Faller videre
Alsco og JEA Invest sin samlede aksjebeholdning i Atlantic Sapphire, som vinteren 2021 var priset til halvannen milliard kroner, ga fredag et salgsoppgjør på beskjedne 7,9 millioner kroner.

Johan E. Andreassen, som hele veien har frontet satsingen, er ikke spesielt meddelsom om aksjesalget.

– Snakk med styreleder i Alsco om dette, svarer han kort da iLaks ber om en kommentar.

Mandag faller aksjekursen i Atlantic Sapphire med 6,6 prosent, til en ny bunnotering på Oslo Børs. Markedsverdien for selskapets egenkapital er 774 millioner kroner.

Kursutvikling Atlantic Sapphire siste fem år. Kilde: Infront

Styreleder i Alsco er Andreassens tremenning, barndomskompis og gründer-kollega, Bjørn-Vegard Løvik.

– Vedrørende salget er Alsco og eierselskapene i en situasjon der vi trenger penger til de andre operasjonelle selskapene vi er involvert i, sier Løvik, som for tiden er i «innspurten med litt ferie på Hafjell i godt gammaldags norsk vær».

Sterk tro
– Dessverre så har vi ikke finansielle muskler i vårt system til å være med videre lenger i Atlantic Sapphire, sier Løvik, som skynder seg med å legge til: – Men vi har fortsatt sterk tro på landbasert oppdrett.

Mens Andreassen arbeider frem til 1. august som konsernsjef i Atlantic Sapphire, fra sitt kontor i Miami, satser Løvik på landbasert oppdrett i hjembygden Daugstad, like ved Vestnes ved Romsdalsfjorden. Satsingen skjer gjennom Sætre Matfisk, som har søkt Vestnes kommune om å få produsere 3.000 tonn matfisk av laks i et gjennomstrømmingsanlegg.

Sætre Matfisk er heleid av Løviks investeringsselskap B & J Holding, som også eier 36,5 prosent av aksjene i Alsco.

Bjørn-Vegard Løvik. Foto: Atlantic Sapphire