Denne liker laks – og lar seg ikke skremme av spekkhoggerlyder

Nyheter
0

Pigghåen har ved flere anledninger tatt for seg av oppdrettslaks i merder. NORCE har sett på ulike metoder for å avskrekke den.

I prosjektet «Pigghå FRI» har forskerne forsøkt å gjøre oppdrettsanlegg mindre attraktive for den lille haien, ved hjelp av ulike sensoriske virkemidler.

– Vi brukte lyd fra spekkhogger, forteller prosjektleder og seniorforsker Pradeep Lal, fra scenen på Havbruk 2024 i Tromsø.

– Dette virket dessverre ikke, selv om spekkhogger er en naturlig predator på hai, sier han.

Dette trigget en fryktrespons
Et annet virkemiddel har imidlertid vist mer lovende resultater.

– Med bruk av elektromagnetiske impulser fikk vi til en fryktrespons, sier Lal, og viser en video der pigghåen svømmer raskere rundt i tanken.

I laboratoriestudier utløste både elektromagnetiske impulser og lukten av døde artsfrender en fryktlignende respons, uten at dette gikk over i kronisk stress for pigghåen. Elektromagnetiske impulser viste også potensiale i feltforsøk, men med mer varierende effekt. Mindre haier trenger høyere styrke på impulsene enn store haier for full effekt.

Ifølge prosjektet har ikke de elektromagnetiske impulsene påvirket veksten hos laks. Laksen har heller ikke vist tegn til langvarig stress som følge av å ha blitt utsatt for impulsene.

Har forårsaket rømming
Bakgrunnen for prosjektet er at oppdrettere i Sør-Norge og på Vestlandet har rapportert om høy forekomst av pigghå i høst- og vintermånedene. Pigghåen kan bli inntil 1,2 meter lang og veie inntil ni kilo. Haiene angriper i grupper og oppholder seg gjerne ved bunnen av merden.

For tiden er det mest effektive tiltaket å fjerne død fisk, da dette er knyttet til pigghåangrep i merd. Haien tiltrekkes av død fisk, og skaper ofte hull i merden som kan forårsake rømming. De kan også angripe og begynne å spise på levende laks.

I 2020 rømte 1.500 laks fra en lokalitet i Stadt, etter at pigghå tok seg inn i merden.

Les også: Store antall pigghå angrep lokaliteten. Disse tiltakene har Mowi Nord iverksatt etter hendelsen

Forskningsprosjektet startet opp i 2021, og i mai 2024 ferdigstilte Lal og teamet sin forskningsrapport. Budsjettet var på 5,8 millioner kroner.