Store antall pigghå angrep lokaliteten. Disse tiltakene har Mowi Nord iverksatt etter hendelsen

Nyheter
2878

ROVer på samtlige lokaliteter i Region Nord er et av tiltakene Mowi har etablert for å redusere risikoen ved pigghåangrep i fremtiden.

I november opplevde Mowi at et stort antall pigghå angrep lokaliteten Vedøya i Namsos. Pigghåene lagde en rekke hull i to nøter, men ifølge storoppdretteren rømte ingen laks.

Hull som ble bøtet. «Alt av hull ble nødbøtet, med tanke på at det var så mange hull vi skulle lappe», skriver AQS i sin dykkerrapport. FOTO: Fra dykkerrapport

I etterkant ba Fiskeridirektoratet om dokumentasjon fra Mowi i forbindelse med hendelsen. Blant annet ville direktoratet vite hvilke tiltak selskapet vurderte, siden lokaliteten Vedøya ligger i en fjord, som erfaringsmessig har vært utsatt for pigghåangrep på vinteren de siste årene.

«Vi har erfaringer med pigghåangrep i området som har pågått i flere uker. Det har da blitt store utfordringer i forhold til tilgjengelige dykkere, dykkertid, kapasitet på ROV osv. Dere må vurdere hva/hvilke tiltak dere eventuelt vil innføre for å redusere risikoen ved slike pigghåangrep i fremtiden», skriver Fiskeridirektoratet i en e-post til Mowi, som iLaks har fått innsyn i.

Vurderer nye nøter
Ifølge miljø- & myndighetskontakt i Mowi Nord, Knut Håvard Krokstrand, har selskapet iverksatt både systemtiltak og operative tiltak etter angrepet.

Når det gjelder systemtiltakene, har Mowi laget en presentasjon(SlideShare), slik at alle lokalitetene er klar over hvordan et pigghåangrep ser ut. Det er også gjort gjennomgang av risikovurdering for å se om denne er tilstrekkelig for å håndtere slike hendelser.

Under operative tiltak skriver Krokstrand til Fiskeridirektoratet at de vil utføre hyppigere tråling av dødfisk på fjordlokaliteter (spesielt om høsten). hyppigere bruk av ROV på lokaliteter der predatorangrep er risikovurdert til gult nivå, alle lokaliteter skal ha egen ROV, og ved gjennomgang av dykkerrapporter skal man være spesielt oppmerksom på små hull i området spiss i not, dødfiskhåv/dobbeltlin og opp mot bunntelne.

Eivind Nævdal-Bolstad. FOTO: Mowi

Ifølge Mowi har alle lokaliteter i Mowi Nord, rundt 50, nå fått på plass ROV.

Mowi vurderer også å sette ut nøter, som er konstruert for å motstå pigghåangrep.

– Dette er fremdeles noe vi arbeider med og vurderer, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad til iLaks.

Mener Mowi har gode beredskapsplaner
I e-posten til Fiskeridirektoratet skriver Krokstrand videre, at han mener gode systemer og kommunikasjonslinjer for å endre slakterilogistikk raskt, er et annet tiltak.

«Her har vi allerede et godt system på plass, noe denne hendelsen viser i praksis», mener Krokstrand og fortsetter:

«Mesteparten av logistikken og hendelsen ble håndtert i helg. Dette viser at våre beredskapsplaner og varslingsrutiner er robuste. Det siste tiltaket som vurderes er å sette ut nøter som er konstruert for å motstå pigghåangrep».