I 2023 skal et dansk avlsselskap ha solgt befruktede lakseegg for nær 16 millioner kroner til russiske fiskeoppdrettere.
Det skriver danske Ekstrabladet/Radio4. Firmaet er AquaSearch, som leverer ørretrogn – og har norske AquaGen på eiersiden. Oppdrettsnæringen i Russland erkjenner at den er avhengig av å importere rogn.
– For befruktede egg (…) er sektorens avhengighet av import fortsatt kritisk, uttalte den russiske bransjeorganisasjonen for fiskeoppdrett, Rosrybkhoz, tidligere i år.
Skal ha økt handelen
AquaSearch har ifølge de danske mediene solgt befruktet rogn til russiske oppdrettere for over ti millioner danske kroner (rundt 15-16 millioner kroner) i 2023. Til sammenligning skal selskapets årlige eksport av rogn til russiske oppdrettere ha vært på under én million danske kroner i årene som ledet opp til invasjonen av Ukraina.
Informasjonen kommer fra det russiske tollvesenet, opplyser Radio4. De skriver videre at markedsandelen på danske egg i Russland var på 43 prosent ved inngangen til 2023, ifølge det russiske konsulentfirmaet AgriCons.
Vil ikke kommentere
AquaSearch har frastått fra å kommentere saken overfor Radio4. iLaks har vært i kontakt med administrerende direktør i AquaSearch, Torben Nielsen. Han ønsker ikke å verken bekrefte eller benekte noe av det som skrives i den danske artikkelen, og sier at han heller ikke har lest saken.
– Vi tok et valg for flere år siden om å ikke snakke med journalister, eller bidra til artikler i media. Det er et prinsipp hos oss, sier Nielsen til iLaks.
Han utdyper dette med at han anser de fleste medier som «søppel» (selv leser han kun The Economist). Han avslår dermed å nyansere saken fra AquaSearch sin side. Radio4 har sitert ham på at de fleste moderne medier driver med «forutinntatt, unyansert og overfladisk» nyhetsdekning, ofte med en intensjon om negativ vinkling.
Høster kritikk
Praksisen med å selge rogn til Russland møtes med kritikk fra matvareindustrien i Danmark.
DAPO, den danske organisasjonen for oppdrett (der AquaSearch er blant medlemmene), oppfordrer til å se til andre markeder enn Russland, og påpeker at de fleste danske selskaper allerede har gjort dette. Landbrug & Fødevarer, en bransjeorganisasjon for hele matvaresektoren i Danmark, gjør det samme:
– Vi tar klart avstand fra Russlands ulovlige invasjon av Ukraina, og vi oppfordrer til å ikke ha forretningsmessige aktiviteter i Russland, har direktøren i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, uttalt til Radio4.
Norsk fôr
Det er ikke bare danske varer den russiske oppdrettsnæringen belager seg på. Norsk fiskefôr og smolt har lenge vært viktig. «Det russiske markedet for fôr til akvakultur er avhengig av import. Innenlandske ørretoppdrettere er vant til å jobbe med fôr fra BioMar, Skretting og andre,» kommer det frem i en av rapportene til AgriCons.
Etter invasjonen av Ukraina i 2022 ble norsk fôr vanskeligere å få tak i for russerne. Skretting og BioMar stoppet sitt fôrsalg til Russland, mens Cargill fortsatte i en lengre periode. Cargill avsluttet fôrsalget til Russland på tampen av året, forteller kommunikasjonssjef Kjartan Mæstad til iLaks.
Les også: To av de fire største fiskefôrprodusentene importerer fortsatt råvarer fra Russland
Russland var for øvrig blant de fem største vekstmarkedene for atlantisk laks i 2023. I 2022 sluttet Færøyene å eksportere til Russland, mens Chile reduserte eksporten betydelig. I fjor bidro en stor økning i tilførselen fra Chile til sterk vekst i det russiske laksekonsumet.
Russland har siden 2014 hatt importforbud på norsk laks, men tillater import av smolt og andre varer.
Les også: iLaks mener: Eksporten av norsk smolt til Russland bør stoppes