Canadas statsminister vil ha slutt på lakseoppdrett i åpne merder i British Columbia innen 2025

Nyheter
2481

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau og hans regjering ønsker at all lakseoppdrett i British Columbia skal skje i lukkede anlegg i løpet av fem år. Det kan ramme både Mowi, Cermaq og Grieg Seafood, som har operasjoner i området.

Det er i Trudeaus kampanje for å bli gjenvalgt som statsminister, at planene til Canadas liberale parti kommer fram.

I partiets valgprogram står dette: «I British Columbia vil vi jobbe med provinsen for å utvikle en ansvarlig plan for overgang fra lakseoppdrett i åpne merder i kystfarvann til lukkede anlegg innen 2025.»

Oppdrettsvirksomheten på østkysten av Canada nevnes ikke i programmet.

Tidligere er det kjent at Mowi og Cermaq må stenge opptil 17 anlegg i British Columbia. Fem er allerede stengt.

Grieg Seafood-anlegg I BC. FOTO: Grieg Seafood

I en pressemelding fra BC Salmon Farmers Association (BCSFA) kritiseres forslaget sterkt.

«Det liberale partiets plattform som forplikter overgang fra åpent lakseoppdrett til lukkede anlegg innen 2025 er destruktiv og hensynsløs og går helt i motsatt retning av å ta beslutninger om akvakultur basert på vitenskap og fakta. I en tid hvor ledere bør fokusere på klimaendringer og klimahandlinger, vil det liberale partiet legge ned oppdrettsnæringen med lat karbonavtrykk, og foreslår en overgang til en teknologi, som er avhengig av produsert energi. Dette vil føre til betydelige miljøkonsekvenser. Det vil også ha økonomiske ringvirkninger for familiene til 7.000 arbeidere fra middelklassen i B.C., som vil ha en negativ innvirkning på helse og velvære til kystsamfunnene», heter det i pressemeldingen.

Administrerende direktør i Canadian Aquaculture Alliance, Timothy Kennedy, uttaler i en pressemelding: «Dette er en hensynsløs politikk, ikke begrunnet i vitenskap, og den vil true gode middelklassejobber over hele Canada.»

I en artikkel i Business Vancouver sier Don Noakes, som er dekan for Fakultet for vitenskap og teknologi ved Vancouver Island University, følgende:

– Jeg kan bare spekulere i årsakene til denne forpliktelsen, men det er i hvert fall ikke basert på troverdige vitenskapelige bevis. Canada har et enormt potensial for betydelig økning i havbruksproduksjonen, men denne politikken virker mot sin hensikt.