Calanus vil ha luseskjørt-patent tilbake

Nyheter
1705

Mandag møter gründerne i Calanus og datterselskapet Salgard i Tromsø Regjeringsadvokaten i Oslo tingrett.

Gründerne mener vedtaket fra den statlige Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) er ugyldig på grunn av feil tolkning av regelverket og feil bevisvurdering. De mener også at det er begått saksbehandlingsfeil av myndighetene, og krever derfor å få patentet tilbake, skriver Teknisk Ukeblad.

KFIR slo i januar i fjor fast at luseskjørt-patentet til Tromsøfirmaet Salgard aldri skulle vært innvilget. Tidligere er to konkurrenter dømt for å ha brutt patentrettighetene og ble påført betydelige kostnader. I februar i fjor uttalte Bodø-firmaet Nordic Aqua Gear at de vurderte søksmål mot Calanus etter opphevelsen av patentet. 

– Vi mener at KFIR har tatt feil både med hensyn til at en søknad om forskningsmidler kan anses alminnelig kjent, og også at oppfinnelsen skulle anses kjent gjennom at oppfinner gjorde et forsøk i en fjord som ingen praktisk kunne overvære. Dette skal nå Oslo tingrett avgjøre, og vi har ikke ytterligere kommentarer utover dette, skriver Salgard-styreleder Gunnar Rørstad i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Regjeringsadvokaten mener det var riktig å oppheve patentet, og er uenig i påstandene om feil i vedtaket.

I sluttinnlegget fra Regjeringsadvokaten understrekes det at allmenheten kunne se et forsøk med luseskjørtet i 2011, året før patentsøknaden var levert. Man viser også til at en søknad om forskningsmidler som beskrev oppfinnelsen var allment tilgjengelig før søknaden var levert

– KFIR ønsker ikke kommentere saken ut over det som fremgår av sluttinnlegget, opplyser advokat Stein-Erik Jahr Dahl hos Regjeringsadvokaten.