Og et spark på skinnleggen til Senterpartiet.
Det begynner å bli en stund siden nå, men året før jeg startet iLaks tok jeg en telefon til Ola Braanaas. Jeg ville sondere mulighetene for jobb. Han var ikke avvisende.
– Men du må være villig til å flytte ut her. Vi prøver å bygge et samfunn her ute, understreket oppdretteren.
Etter å ha vokst opp i relativt grisgrendte strøk, på Sotra, og ha nytt en urban tilværelse under studier og tidlig yrkesliv, måtte jeg innrømme at Gulen ikke var øverst på listen over steder å bosette seg for en småbarnsfar.
Jeg kontret at Braanaas’ daværende direktør og altmuligmann, Carl-Erik Arnesen, bodde i byen, men det øret ville han ikke høre på.
Det ble ingen Firda-karriere på meg.
Samfunnets klippe
Ola Braanaas har imidlertid fortsatt sitt prosjekt med å bygge et samfunn i Gulen, kyststripen som ligger inneklemt mellom Fensfjorden og Sognefjorden. Han har gjort tunge investeringer og forvandlet det gamle fiskemottaket Martin Birkes Eftf til et moderne slakteri og fryseri. Han bygger barnehage sammen med sin høyrehånd Tore Larsen og har entret en kontroversiell allianse med oppdrettsnabo Blom. Han har totalrenovert det gamle skjenkestedet Skjerjehamn og etablert musikkfestivalen Utkant. Og han har brukt mye tid og krefter på å pusse opp Svinøyna, holmen han og familien bor på sammen med en håndfull sauer, høns og en gårdshund.
Nå vil Ola Braanaas flytte derifra. Til Bø i Vesterålen. I hvertfall de dagene i året som trengs for å overbevise skattefuten om at hans reelle bosted faktisk ligger der.
Årsaken er rasjonell nok. Braanaas vil spare 31 millioner kroner i året på å melde flytting til skatteparadiset i Vesterålen. Ettersom disse midlene, øremerket formueskatt, hentes fra Braanaas’ heleide Firda Seafood, er realiteten at Firda-konsernet sparer disse midlene – som kan settes i arbeid i merder, fiskefôr, settefiskanlegg og servicebåter.
– Min skatt firedobles neste år, noe som betyr at jeg må betale mer enn 700.000 kroner i skatt ekstra hver eneste uke, sier Braanaas.
– Det er ikke synd på meg, men dette er penger som må tas direkte fra driften og utviklingen av Firda Seafood-konsernet. Over natten er jeg og det lokale eierskapet blitt en stor byrde for selskapet, arbeidsplassene og verdiskapingen lokalt i Gulen. Derfor velger jeg å flytte meg selv og familien min til Bø i Vesterålen, en region hvor vi har røtter fra før, og hvor vi sparer skatt. Det reduserer byrden for Firda-konsernet og lokalsamfunnet i Gulen, legger han til.
Vanlige folk
– Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har landet et godt budsjett som er sosialt og rettferdig for vanlige folk. Et budsjett som svarer på det tydelige signalet velgerne ga ved valget i høst – med ny politikk som vil merkes i folks liv, uttalte en fornøyd statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter forliket med SV.
Skattepakken er et gjennomslag og en serve til SV.
At milliardæren Ola Braanaas melder flytting er den beste PR og stemmefangst SV-leder Audun Lysbakken kan be om. Han leverer på det partiet har gått til valg på: Å la de rike betale mer skatt.
SV er ikke opptatt av næringsutvikling og verdien av privat eierskap. De vil ha mer kapital til staten og styrke velferden. Fremfor alt er dette en overføring av privat kapital til offentlig sektor.
Les også: Regjeringens «aktive næringspolitikk» vil overføre kapital fra privat til offentlig sektor
Storkapital
Senterpartiet derimot, selveste distriktspartiet, er utvilsomt opptatt av at mindre næringsaktører skal kunne konkurrere mot de store børslokomotivene og utenlandsk storkapital. De skal ikke beskyldes for å melke primærprodusenter for kapital og med det spille dem over til multinasjonale aktører.
Gulen-ordfører Hallvard Oppedal (Sp) var ikke fornøyd etter å ha blitt informert om at kommunens rikeste mann og mest profilerte næringslivsleder er i ferd med å flytte på seg.
– Jeg synes dette er veldig beklagelig, Ola Braanaas har vært en stor ressurs for Gulen kommune, og han har skapt mye aktivitet her. Det forstår jeg at han vil fortsette med, men vi skulle gjerne hatt han boende her, sa Oppedal til E24.