Børshandel for over 1,1 milliard: Prisbyks brenner lakse-shortere

Nyheter
917

Drevet av raskt økende laksepriser, dominerer lakseaksjene børsomsetningen.

Tidligere idag kunne iLaks rapportere den fjerde uken på rad med stigning for lakseprisen. Neste uke vaker spotprisen for laks nær 80 kroner kiloet, og utfordrer med det pristoppen fra årets første uke.

Fakta

Short-salg er en strategi hvor en investor inntar en posisjon i et aktivum, som en aksje, med hensikt å profittere på prisnedgang. En vellykket slik strategi innebærer at en låner aktivumet og selger unna umiddelbart til gjeldende pris, for deretter å kjøpe det tilbake senere til lavere pris, forutsatt at prisen har falt.

1,1 mrd
Dette har for lengst smittet over på OBX-indeksen, for det er nemlig fem lakseaksjer blant de 17 mest omsatte aksjene på Oslo Børs fredag.

Totalt har lakseaksjer for 1.133 millioner kroner skiftet hender i løpet av dagen.

Short-skvis
Den tungt shortsolgte storfisken Marine Harvest leder an.

Verdens største oppdrettselskap er idag omsatt nesten like mye som Statoil og Norsk Hydro til sammen, og troner alene på omsetningstoppen. Ved børsslutt fredag er det omsatt Marine Harvest-aksjer for 741 millioner kroner.

Mot rekord
Marine Harvest har i hele vinter og vår vært blant de mest short-solgte aksjene på børsen. Ifølge Finanstilsynets short-salg-register ligger det nå 19,9 millioner Marine Harvest-aksjer short til en verdi av snaue 3,1 milliarder kroner. Den aller største short-posisjon kontrolleres av det belgiske milliardfondet European Asset Management – med vel 7,6 millioner aksjer.

Inndekning av short-posisjoner kan ha gitt ekstra næring til aksjekursene den siste tiden. For kursene er raskt stigende. Både Marine Harvest og Lerøy Seafood Group snuser nå på all time high, etter å ha steget henholdsvis 3,1 og 4,1 prosent – i livlig handel i løpet av dagen.