Ble tatt for regelbrudd med «prodfisk». Fikk omsetningsforbud uten forvarsel

Nyheter
0

Seapoint Båtsfjord skal ha kjøpt produksjonsfisk uten å ta den direkte til feilretting.

Den 1. juli i år var Mattilsynet på godkjenningstilsyn hos Seagourmet Norway i Båtsfjord. Der kom tilsynets representanter over 48 pallebokser med totalt 19 tonn med skadet fisk og fisk med sår, såkalt produksjonsfisk, med mangelfull merking. Fisken var eid av det nyetablerte selskapet Seapoint Båtsfjord.

Seapoint Båtsfjord hadde ikke selv godkjente lokaler i Båtsfjord på det aktuelle tidspunktet, og de hadde heller ikke registrert noe virksomhet hos Mattilsynet. Krabbeforedleren Seagourmet Norway hadde på sin side ikke fått endelig godkjenning for håndtering av «prodfisk».

Ompakking uten sporingsmulighet
Partiet hadde ikke ovalmerking, og det skal ha vært utfordrende å spore hvor partiet kom fra. Fisken kom opprinnelig fra Platina Seafood på Stranda.

Ifølge et brev fra Mattilsynet, som iLaks har fått innsyn i, var det tatt ut ti pallebokser til forsøk av metode for sortering hos Seagourmet Norway.

«Disse er pakket om uten sporbarhet. Nye esker er ikke merket med dato, kun størrelse. Denne håndteringen har i tillegg foregått i lokaler uten godkjenning for denne aktiviteten», fremgår det i brevet fra Mattilsynet til Seapoint Båtsfjord.

Klart brudd
Mattilsynet levner ikke noe tvil om hva de mener om funnet. Det er et klart regelbrudd, og har pålagt omsetningsforbud uten forhåndsvarsel.

«Dette er et klart brudd på regelverket, og vi har derfor fattet vedtak uten forhåndsvarsel om at fisken ikke kan flyttes eller omsettes før dere har skriftlig fremlagt en plan for feilretting, og fått bekreftelse fra oss på at fisken kan flyttes», skriver tilsynet.

Seapoint Båtsfjord ble etablert senhøstes 2022 og hadde sitt første hele driftsår i fjor. Selskapets resultat før skatt ble på minus 3,7 millioner kroner.

Ved utgangen av fjoråret hadde virksomheten en negativ egenkapital på 3,7 millioner kroner, mens kontantbeholdningen var på marginale 477 kroner.

Tar ansvaret seriøst
Daglig leder Stig Rune Nergaard har i et brev til Mattilsynet beklaget det inntrufne. Der understreker Nergaard at selskapet har til hensikt å etablere foredling i Båtsfjord.

«Det er vår intensjon å etablere foredling av laks i Båtsfjord, gjennom skjæring av fryst laks til koteletter og skjæring av fersk laks til filet og porsjoner», skriver den daglige lederen.

Nergaard er klar på at selskapet vil følge de krav og retningslinjer som Mattilsynet har pålagt.

«Vi skal ta vårt ansvar seriøst», konkluderer han.

Plan for håndtering av fisken
På bakgrunn av vedtaket ble Seapoint Båtsfjord også bedt om å fremlegge en plan for håndtering av fisken. I svarbrevet har Nergaard skissert to alternative måter å håndtere det aktuelle partiet på.

Det ene alternativet var å avvente godkjenning av skjæring av koteletter i Båtsfjord, i løpet av august. Det andre var å sende fisken til LM Processing i Frei (red. anm.: i brevet står det LM Trading):

«De har godkjenning for feilretting av prodfisk av laks. Da må vi ha godkjenning til å flytte prodfisken dit», opplyser han.

Ifølge Foretaksregisteret fratrådte Nergaard som daglig leder 5. september.

Mattilsynet godkjente den 27. september at partiet kunne sendes til Hofseth sitt anlegg i Ålesund for feilretting.

– Saken er lukket
iLaks har vært i kontakt med Nergaard om saken. Han henviser til styreleder Ove Grøhn.

Ove Grøhn. Kilde: Facebook

– Seapoint Båtsfjord har håndtert fisken i samarbeid med Mattilsynet, og saken er lukket. Stig Rune Nergaard har sluttet som daglig leder, men dette har kun sammenheng med liten aktivitet og vanskelige tider for hvitfiskindustrien i Finnmark. Forøvrig er egenkapitalen i selskapet brakt positiv i 2024, skriver Grøhn i en SMS.

Seapoint Båtsfjord er eid av familiene Grøhn og Skallebø gjennom selskapene Sjøgrøhn og SIP. De eier også eksportselskapet Salmonpoint sammen.

Salmonpoint, som har sin base på Os utenfor Bergen, var i vinter involvert i en sak der «prodfisk» fra Mowi endte hos en europeisk kunde uten at den var blitt feilrettet i Norge først.

Les også: Salmonpoint avviser at de har eksportert «prodfisk» fra Mowi

«Rosa laks»
Seagourmet Norway kontrolleres av Kirill Levanidov, via selskapet Link Maritime Ltd. Selskapet har foreløpig ikke fremlagt regnskapene sine for i fjor. Men i 2022 gikk bedriften med et underskudd 5,3 millioner kroner. Da hadde virksomheten en akkumulert negativ egenkapital på 73,1 millioner kroner.

Underdekningen skal skyldes tunge investeringer i anlegget i Båtsfjord og en påfølgende stopp i krabbefisket «som følge av politiske konflikter knyttet til fiskerettigheter». Dette har medført til endring i forretningsplanene.

«De klargjør nå fjerde sesong med krabbebehandling. I tillegg er en avtale om et samarbeidsprosjekt for foredling av rosa laks under etablering», fremgår det av siste tilgjengelige regnskap.

Bjørn Brudvik har vært daglig leder hos Seagourmet Norway siden 1. juni i 2022. Han oppgir til iLaks at han har sluttet i selskapet, og viser videre til Segejs Stepanovs. Det er rettet en henvendelse til Stepanovs.