Ble hektet av hvitvaskingsloven, men gir ikke opp: – Dommen, i vår favør, i lagmannsretten, var for dårlig begrunnet

Nyheter
0

Høyesterett omgjorde dom og ga If medhold i å avvikle kundeforhold med russisk-kontrollerte settefisk-selskaper.

I en fersk dom har Høyesterett imøtekommet forsikringsselskapet If sin anke og omgjort en kjennelse i lagmannsretten. Saken gjaldt lagmannsrettens lovtolkning om midlertidig forføyning. Der var spørsmålet om hvilke vilkår som gjelder etter hvitvaskingsloven for at If kunne avvikle kundeforholdet til settefiskprodusentene Villa Smolt og Setran Settefisk. Høyesterett dømte også idømt Setran Settefisk og Villa Smolt til å betale If 318.000 kroner i saksomkostninger.

Averøymannen Arne Geirulv eier Villa Smolt og Setran Settefisk via Agaqua. Geirulv forteller at settefisk-produsentene ikke har gitt opp denne saken, selv om dommen ikke gikk deres vei.

– Dommen, i vår favør, i lagmannsretten, var for dårlig begrunnet. Saken er derfor sendt tilbake til lagmannsretten for ny behandling, skriver han i en SMS til iLaks.

Les også: Lagmannsretten konkluderte motsatt av tingretten. If får ikke kansellere kunderelasjon til Geirulv

Reelle rettighetshavere
Kjernen i Høyesteretts vurderinger er knyttet til etter hvitvaskingsloven paragraf 24, fjerde ledd. Her fremgår det blant annet at «dersom kundetiltak som ledd i løpende oppfølging ikke kan gjennomføres, skal rapporteringspliktige avvikle kundeforholdet.»

Det fremgår av dommen at det sentrale punktet knyttet til hvem som er såkalte reelle rettighetshavere. En reell rettighetshaver er en fysisk person som i siste instans eier eller kontrollerer kunden, eller som en transaksjon eller aktivitet gjennomføres på vegne av.

«I lys av risikoen for hvitvasking eller terrorfinansiering må det deretter gjøres en vurdering av hvor grundige undersøkelser den rapporteringspliktige har plikt til å gjennomføre. Jeg kan vanskelig se at det er mulig å ta stilling til om den rapporteringspliktige (If) har avviklingsplikt uten at det først er avklart, i det minste på overordnet nivå, hvilke kundetiltak som kreves», skriver høyesterettsdommer Arne Ringnes.

Villa Smolt er eid av Øyralaks. Fra 2017 til 2022 var Øyralaks heleid av det russiske selskapet Inarctica North-West. Inarctica North-West er datterselskap i Inarctica-konsernet, som er den største produsenten av laks og sjøørret i Russland.

Arne Geirulv (til høyre) var styremedlem i Inarctica, tidligere kjent som Russian Aquaculture. Foto: Privat

Kjennskap til kunden
Høyesterett har i sin drøfting vektlagt vurderinger knyttet til hvitvaskingsloven. Formålet til hvitvaskingsloven er å forebygge og avdekke hvitvasking og terrorfinansiering.

Dommen fastslår at kjennskap til kunden er en av forutsetningene for å kunne iverksette risikobaserte tiltak for å avdekke og hindre hvitvasking og terrorfinansiering.

«Når rapporteringspliktige har slik kjennskap til kunden som loven krever, skal de andre lovpålagte forpliktelsene oppfylles, som er å følge med på kundens atferd og transaksjoner, og å rapportere mistenkelige forhold til Økokrim», skriver høyesterettsdommer Ringnes videre i sin begrunnelse.

Stråmannstilfeller
Ringnes avslutter sin argumentasjon med å på peke på såkalte stråmannstilfeller:

«I tilknytning til lagmannsrettens uttalelse om at risikoen for If må ha fremstått som før aksjeoverdragelsene, viser jeg til at stråmannstilfeller er omtalt i Prop. 40 L (2017–2018) side 73. Det heter der at ytterligere undersøkelser normalt vil være nødvendig «dersom rapporteringspliktig er i tvil om at en identifisert person faktisk har tilstrekkelig kontroll eller innflytelse, eksempelvis fordi vedkommende fremstår som en stråmann».

Setran Settefisk ble etablert i 2021 og var frem til 2022 heleid av Inarctica North-West. Aksjene i Øyralaks og Setran Settefisk ble overdratt fra Inarctica North-West til det norske holdingselskapet Agaqua i desember 2022. Agaqua er heleid av Geir Arnulv. Arnulv satt som styremedlem i Inarctica fra 2011 til 2022 og var ansatt og styreleder i Villa Smolt og Setran Settefisk fra 2017 til 2021.

Les også: Kjøpte russisk-eide settefiskanlegg for hundrevis av millioner – uten finansiering