Atlantic Sapphire har funnet årsaken til massedød

Nyheter
3607

Omfattende etterforskning har gitt resultat. 

I en pressemelding skriver Atlantic Sapphire at Hydrogensulfid-forgiftning var grunnen til at plutselig 250 tonn fisk døde ved anlegget til Langsand Laks.

«Forgiftningen skapte anoksiske forhold, som ikke er en uvanlig årsak til stor dødelighet i oppdrettsanlegg spesielt ved bruk av sjøvann hvis oksygennivået er for lavt», heter det i pressemeldingen.

Utfordrende å være først
Atlantic Sapphire sier videre at det ikke er lett å være en innovatør innenfor landbaserte anlegg, men at hendelsen vil føre til økte kunnskaper og bedre design på fremtidige anlegg.

Administrerende direktør i Atlantic Sapphire, Johan E. Andreassen, sier han er glad for at ikke årsaken var sykdom eller teknologi, men lett løselige designutforminger.

Selskapet sier videre at hendelsen ikke påvirker videre utvikling av anlegget i Danmark, eller det første landbaserte anlegget i USA.

Brukte uavhengige eksperter
For å finne årsaken brukte selskapet danske og norske eksperter og myndigheter. Sammen gjorde de en omfattende etterforskning. Blant annet var NIVA Bergen, Veterinærinstituttet og de danske laboratoriene NIRAS og Højmarks involvert.

Resultatene ble analysert av tre uavhengige eksperter innen fiskevelferd, og alle konkluderte med samme årsak.

Selskapet har fått bekreftet at forsikringen dekker opptil 90 prosent av tapet.

Man forventer at laks i full størrelse kan bli høstet igjen om 10 til 12 måneder.

I morgen 12. juli, vil selskapet bli listet på Fondsmeglerforbundets liste over unoterte aksjer. Dette er første gangen aksjer for et landbasert oppdrettselskap fritt omsettes på en markedsplass.