Tapte en fjerdedel av årets produksjon på én dag: – Det skjedde brått og uventet

Nyheter
3615

Langsand Laks tapte 250 tonn oppdrettsfisk.

Hendelsen inntraff 29.juni.

I en e-post til iLaks skriver Atlantic Sapphire at det skjedde brått og uventet.

Årsak er ikke kjent, men det er konkludert med at det ikke skyldes sykdom.

Ferskvannssystemet er ikke påvirket av hendelsen.

Utelukker ikke kriminelle handlinger
På nåværende tidspunkt tror selskapet at hendelsen inntraff enten på grunn av giftstoffer produsert inni anlegget, fra inntaksvannet eller fra kriminelle handlinger (sabotasje).

Selskapet prøver nå å finne ut hva som har skjedd. Ledende eksperter innen RAS-fiskeoppdrett, fiskevelferd og vannprøver er involvert i arbeidet.

– Sykdomsutbrudd, algeutbrudd, parasitter og toksiner er vanlige problemer i oppdrettsanlegg, sier administrerende direktør i Atlantic Sapphire, Johan E. Andreassen, i en e-post til iLaks.

Vært klar over begrensinger
– Mens landbaserte anlegg har hindringer for å stoppe de fleste av disse problemene, er det ingen absolutt garanti. Siden oppstart har selskapet vært klar over at Langsand Laks bare har ett påvekstanlegg, og dermed eksponeres hvis noe skjer. Dette forklarer hvorfor den beste måten å redusere disse utbruddene er å bygge mer uavhengige systemer i fremtidige design. USAs fase en vil alene ha seks uavhengige, biosikre påvekstanlegg, som vokser til tjue uavhengige vekstsystemer i fase 2, avslutter Andreassen.

Biomassen er forøvrig forsikret ved død på grunn av sykdom eller andre grunner.