Aspaker svarer Heggem

Meninger
921

Jeg er opptatt av å videreutvikle norsk havbruksnæring i et langsiktig og bærekraftig perspektiv. Norsk havbruksnæring bidrar til høyverdig matproduksjon langs norskekysten. For å videreutvikle denne næringen som bruker naturen som produksjonslokale er det viktig at vi reduserer fotsporet også fra denne næringen til et akseptabelt nivå.

Jeg mener lakselus og nedsatt effekt av lakselusemidler er havbruksnæringens mest akutte problem. Derfor har jeg i høringen som ble sendt ut den 23. juni lagt opp til et strengere regime for nivået på lakselus i oppdrettsmærdene. For å stimulere oppdretterne til å raskt å tilpasse seg dette strengere regimet har jeg valgt å koble dette med mulighet for vekst på eksisterende konsesjoner. Om næringen tar imot dette tilbudet vil vi selv med vekst få en reduksjon av lus i oppdrettsanleggene på opp mot 30 %. Med dette strengere luseregimet tar vi også hensyn til sjøørreten i sterkere grad enn tidligere ved et helårig lavt lusetall, og ikke bare lave lusetall i villsmoltens utvandring.

Vi har de siste årene sett en utvikling hvor lusemidlene mister virkning gjennom utvikling av resistens. I dette nye regimet vil vi kun tillate to avlusinger med bruk av lusemidler gjennom en produksjonssyklus. For å sikre at dette regimet etterfølges har jeg varslet at vi vil styrke Mattilsynets bevilging til dette formålet med 10 mill. kroner. Jeg har samtidig sagt at strengheten i dette regimet vil bli tatt med i den kommende stortingsmeldingen som jeg tar sikte på å legge frem neste vår.

Rømt oppdrettslaks er en annen utfordring som vi arbeider med, og i det videre arbeidet vil vi komme tilbake med en sak som særskilt håndterer dette.

Når det gjelder denne vårens smoltutvandring tyder Havforskningsinstituttets overvåkning på at den har kunnet vandre ut i havet med liten lusepåvirkning. Oppdrettere i mange områder har valgt å forsere utslakting i stedet for å behandle. Dette er positivt både for luse- og følsomhetssituasjonen, og viser at de tar situasjonen på alvor. Men vi skal videre. Næringen er avhengig av å utvikle nye metoder mot lus. Her skjer det mye viktig arbeid hvor nye metoder for avlusing utvikles. Bruk av ferskvann, luseskjørt, luselaser, snorkelmærder, lukkede anlegg er eksempler som er under utprøving og som viser gode resultater.

Jeg har kvartalsvise møter med Mattilsynet, Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet for å følge luse- og rømmingssituasjonen tett. Gjennom disse møtene ble vi tidlig klar over at dette kommer til å bli en krevende sommer med mye lus i sjøen på grunn av høye temperaturer gjennom vinteren. Dette var en av grunnene til at vi nå kommer med forslag til et strengere luseregime. Jeg vil fortsette å følge denne situasjonen tett og vil fortløpende vurdere tiltak.