Arctic Seafarm: – Det er prispress i alle sektorer, og vanskelige markeder å få gode solide avtaler i

Nyheter
0

Selv om de ikke klarer å komme i gang med byggestarten som annonsert er den landbaserte oppdretteren ved godt mot.

Arctic Seafarm har sikret seg en tomt på Mo Industripark i Nesna kommune. Der planlegger de å bygge et anlegg som skal produsere 15.000 tonn fisk årlig.

Les også: Arctic Seafarm Holding sikrer seg industritomt for landbasert oppdrettsanlegg i Nesna

I januar i år overtok Kvarøy Fiskeoppdrett aksjemajoriteten i selskapet. I forbindelse med overtakelsen annonserte Kvarøy byggestart for det landbaserte anlegget i høst. Administrerende direktør Magnus Kibsgaard bekrefter at de neppe kommer i gang med byggingen i år.

– Vi holder på med en prosess, som vi egentlig har jobbet med hele året, der målet er at vi skal være ferdig detaljprosjektert for bygging og ferdig finansiert. Du kan vel si at høsten på mange måter er over. Hadde vi vært mer eller mindre presis hadde vi sagt andre halvår, sier han.

Krevende prisvekst
Kibsgaard legger ikke skjul på at det er krevende tider. Han fremhever at en av utfordringene er å få til avtaler med underleverandører som tar bort inflasjonsrisikoen.

Administrerende direktør Magnus Kibsgaard er ved godt mot, selv om det er krevende tider. Foto: Arctic Seafarm.

– Alt er jo blitt dyrere. Det er prispress i alle sektorer, og vanskelige markeder å få gode solide avtaler i, uten at vi fortsatt sitter med risiko for at videre prisvekst vil påvirke. Det er krevende, sier han til iLaks.

Arctic Seafarm-direktøren tror de har rimelig kontroll over situasjonen, men innser at inflasjonen vil utfordre investeringsrammen til prosjektet deres.

– Vi har så god så god kontroll som vi kan ha, der vi står per i dag. Men det er ikke tvil om at den utviklingen som har vært det siste halvannet året, med en inflasjon og press på en god del av byggevarene, påvirker våre capex-estimater, medgir han.

Har troen
En annen kilde til bekymring er finansieringen. Kibsgaard er ikke redd for å innrømme at egenkapital- og lånemarkedet er tøft for tiden.

– Kapitalmarkedet har vært kjempetøft siden, ja i over et år. Det er ikke noe å legge skjul på. Det gjelder ikke bare vår bransje, men kanskje særlig vår bransje, så er det kjempetøft. Det er ingen lett jobb å få det på plass, sier Kibsgaard.

Les også: Slik går det med planene om 600.000 tonn ny landbasert produksjon

På tross av forsinkelsene er Kibsgaard ved godt mot. Han tror at de snart er klare til å starte byggingen.

– Ja, vi er relativt optimistiske på at vi skal få det til. Og så er det jo slik det er i alle slike prosesser, at du ikke vet, egentlig. Du kan ikke si noe om det før alt er i mål.