AQS sier opp halvparten av dykkerne – tilbys annen stilling på båtene

Nyheter
0

– Stortingets vedtak er delvis årsak, sier Ove Løfsnæs.

Halvparten av dykkerne i selskapet har i dag mottatt endringsoppsigelse. Det betyr at dykkerdelen av jobben går ut, men de 27 dykkerne det gjelder tilbys annen stilling i selskapet.

– Vi sier ikke opp noen, stillingene som tilbys som erstatning er stiling på våre fartøy med et spekter av arbeidsoppgaver, men dykkingen inngår ikke lengre i stillingen, sier daglig leder Ove Løfsnæs til iLaks.

AQS har mistet flere dykkeroppdrag i nåværende avtaler. I nye avtaler som inngås er ikke dykking en del av avtalen. Det fører til at selskapet nå må redusere antallet dykkere. I tillegg kommer vedtaket om at det er arbeidsmiljøloven som skal gjelde for dykkerne, og ikke sjøfartens regler som i dag, sier Løfsnæs.

Daglig leder i AQS, Ove Løfsnæs. Foto AQS

– Vi kjører nå en dialog med våre dykkere. Slik situasjonen er nå, finner vi ikke grunnlag for å videreføre arbeidskontraktene som dykkere, men vi har jobb som mannskap på båtene våre.

– Ingen skal bli oppsagt, de får såkalt endringsoppsigelse, der selve dykkingen går ut av arbeidskontrakten, sier daglig leder Ove Løfsnæs til iLaks.

Løfsnæs peker også på vedtaket om endringer i arbeidsmiljøloven vedrørende yrkesdykking, som en vesentlig årsak.

– Vi prøvde å forklare at dette var en dårlig idé. Vedtaket er ikke satt i kraft ennå, og den praktiske gjennomføringen av dette er veldig uklar. Vi må forberede oss på at det kan medføre at dykkerne ikke kan være ansatt som sjøfolk, sier Ove Løfsnæs.

Foruten å miste selve jobben med å dykke, vil de som nå får endringsoppsigelse redusert sin lønn med nær 5.000 kroner per måned.

– Vi har en god dialog med ansatte. Det er ikke ufred og mye uenighet om fakta. Alle beklager at vi ikke kan fortsette som før, men dette er en konsekvens av situasjonen. De syns dette er leit, og liker det ikke, sier Løfsnæs.

«AQS Marine». Foto AQS

I går møtte han mannskapet om bord «AQS Marine» da den lå til kai i Bergen, i oppdrag for Lerøy. Der møtte daglig leder tre dykkere ombord, som nettop har mottatt endringsoppsigelsen.

– De var klartalene, slik sjøfolk skal være i tilbakemelding. De syns ikke noe om dette, sier daglig leder Ove Løfsnæs.

– Vi jobber jo stadig for å få nye kontrakter, og har lyktes godt idet siste. Vi vil gjerne ha dykking inkludert i avtalene, men det er kundene, og etterhvert myndighetene som bestemmer dette, sier Ove Løfsnæs.